Samospráva

Aktivisti rozbehli petíciu súvisiacu so spoplatnením parkovania: Čo na to radnica?

Občianski aktivisti rozbehli v Michalovciach petíciu, ktorou chcú dosiahnuť, aby v meste nevyberala poplatky za parkovanie súkromná obchodná spoločnosť, ale aby bola táto činnosť výlučne v správe mesta.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti rozbehli petíciu súvisiacu so spoplatnením parkovania: Čo na to radnica?
Zdroj: Dnes24.sk

„My nie sme za to, aby mesto nevyberalo parkovné. Sme proti tomu, aby ho vyberala súkromná obchodná spoločnosť,“ informoval spoluorganizátor petície a člen petičného výboru Milan Potocký. Mestskí poslanci totiž na júnovom zasadnutí odsúhlasili vstup mesta do novozaloženej akciovej spoločnosti Mestský parkovací systém (MPS) spoločne so zakladateľom, bratislavskou spoločnosťou EEI. Predmetom činnosti MPS má byť vybudovanie a prevádzkovanie funkčného parkovacieho systému na území mesta.

V súčasnosti prebieha petícia na internete, ale aj v uliciach. Podľa Potockého ju podpísalo približne 600 ľudí. „Petíciu chceme adresovať mestu do konca augusta. Naším cieľom je, aby mesto neprenajalo parkoviská, ktoré sú v jeho vlastníctve,“ uviedol s tým, že v Michalovciach sa tento stav ešte dá zvrátiť. „Zatiaľ neschválili zóny, kde sa má parkovné vyberať, ani jeho sumu. My chceme, aby sa stopli ďalšie kroky, aby nevyberala súkromná spoločnosť poplatky za parkovanie v meste,“ vysvetlil s tým, že dopravu v Michalovciach je potrebné korigovať, ale malo by to zostať v správe mesta.

„Ľudia sa obávajú toho, čo sa deje v Košiciach. Aby sa vlastne postupom času nešlo vyberať parkovné na sídliská a do priľahlých ulíc, ktoré sú v širšom centre mesta,“ konkretizoval ďalšie dôvody člen petičného výboru. „Boli by sme radi, ak by sa vyzbieralo okolo 6000 podpisov,“ do­dal.

Hovorkyňa michalovskej radnice Iveta Palečková uviedla, že informácie o petícii má mesto z médií a v prípade jej prijatia bude postupovať v zmysle zákona o petíciách. V Michalovciach sa parkovné nevyberá od roku 2014.

Môže vás zaujímať:

Michalovčania si zrejme priplatia: Primátor uvažuje o opätovnom zavedení týchto poplatkov!

Vodiči v Michalovciach ušetria: Po novom sa v meste parkuje zadarmo!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM