Zuzana Ročeňová Správy

Amfík na Zemplínskej šírave v rekonštrukcii: Stihnú to do začiatku leta?

Do opusteného amfiteátra pri Zemplínskej šírave, ktorý sa nachádza v rekreačnom stredisku Hôrka, sa po dlhých rokoch opätovne vráti život. Obec Vinné ho prenajala súkromnému podnikateľovi, ktorý sa pustil do veľkej rekonštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku Amfík na Zemplínskej šírave v rekonštrukcii: Stihnú to do začiatku leta?
Zdroj: TASR

Amfiteáter v rekreačnom stredisku Hôrka postavili ešte v 70. rokoch minulého storočia. Kedysi sa pre tamojšie prírodné kino a bohaté kultúrne leto tešil mimoriadnej obľube verejnosti. Neskôr ho však nahlodal zub času a dielo skazy zavŕšili zlodeji a vandali. Posledné podujatie tu zorganizovali približne pred 10 rokmi.

"Obec Vinné zatiaľ dostatok zdrojov na záchranu amfiteátra nenašla,dohodla sa preto so súkromným podnikateľom z Michaloviec na jeho desaťročnom prenájme. Ten sa chystá do prvej fázy rekonštrukcie investovať približne 30 000 eur. „Plánuje výrazne investície, s ktorými sa už začalo,“ ozrejmil starosta obce Vinné Marián Makeľ.

V krátkom čase prejde podľa jeho slov obnovou pódium, premietacie plátno, sociálne zariadenia a ďalšie obslužné budovy amfiteátra, v pláne je ďalej kompletná oprava lavičiek. „Kapacita areálu je 3500 miest na sedenie. Ak sa tu opätovne vráti život, bude to najväčší fungujúci amfiteáter široko-ďaleko,“ podčiarkuje starosta, ktorý verí, že sa tu budú časom opätovne premietať aj filmy.

Amfiteáter ožije kultúrnym životom už o niekoľko týždňov. V nedeľu 14. júna plánujú oficiálne otvoriť letnú turistickú sezónu na Zemplínskej šírave, ktoré bude práve na spomínanom amfiteátri. Súčasťou podujatia budú aj vystúpenia hudobných interpretov.

„Počas leta sa tu následne uskutočnia viaceré koncerty, v pláne je ďalej folklórny festival a niekoľko športových podujatí,“ ozrejmil Makeľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM