Aktualizované Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

Austrálčan Greg Abrahams rozozvučí michalovský kostol: Nezmeškajte posledný zo série organových koncertov

V rámci úspešného cyklu organových koncertov – Michalovský organ, ktoré sa v našom meste už tradične konajú počas letných mesiacov, sa vo štvrtok predstaví poslucháčom Greg Abrahams. Pôvodom Austrálčan, je organistom a zbormajstrom v kostole v Anglicku.

Ilustračný obrázok k článku Austrálčan Greg Abrahams rozozvučí michalovský kostol: Nezmeškajte posledný zo série organových koncertov
Zdroj: TASR

Rímskokatolícky kostol Narodenia Panny Márie privíta vo štvrtok milovníkov organovej hudby. V rámci festivalu Michalovsky organ sa ako finálny interpret predstaví Greg Abrahams. Umelec je organistom a zbormajstrom v kostole sv. Michala a Kostole Všetkých svätých v biskupstve Cleeve blízko Cheltenhamu v Anglicku.

Pravidelne koncertuje v katedrálach v západnom Anglicku a svoje umenie predviedol aj vo významných chrámoch po celom svete, ako Notre Dame v Paríži, Westminster Abbey v Londýne či Národná katedrála vo Washingtone. Taktiež absolvoval turné po Austrálii a iných krajinách.

„V poslednej dobe sa Greg Abrahams venoval zboru v kostole sv. Michala. Vzájomná spolupráca priniesla zboru pozvanie na hudobný festival v Bavorsku a taktiež možnosť sprevádzať bohoslužby v katedrálach v Oxforde, Worcestri, Hereforde, Gloucestri a Bristole,“ prezradila o umelcovi hovorkyňa Michaloviec I. Palečková.

Úspešný organista študoval na konzervatóriu v Birminghame, ale je taktiež držiteľom diplomu z informatiky. V súčasnosti žije v Gloucestri. „Veríme, že posledný koncert 9. ročníka medzinárodného organového festivalu bude rovnako úspešný ako tie predchádzajúce, a že sa nám aj takýmto spôsobom podarilo spopularizovať organovú hudbu v našom meste,“ dodala Palečková.

Program koncertu:

Eugene Gigout (1844 – 1925), Scherzo

Johan Sebastian Bach (1685 – 1750), Prelúdium a fúga a mol BWV 543

Herbert Howells (1892 – 1983), Master Tallis's Testament

Herbert Brewer (1865 – 1928) , March Heroique

Joseph Rheinberger (1839 – 1901), Tri triá per organ, III. sonáta g mol op.88 „Pastorálna“

V Michalovciach bude posledný organový koncert
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM