Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Biela hora na pretrase v michalovskom parlamente: Aktivisti zozbierali takmer 5000 podpisov za jej zachovanie

Takmer 5000 podpisov zozbierali aktivisti pod petíciu za zachovanie lesa Biela hora v Michalovciach. Sú proti plánovanej výstavbe v tejto časti mesta. Ako zareagovali poslanci?

Ilustračný obrázok k článku Biela hora na pretrase v michalovskom parlamente: Aktivisti zozbierali takmer 5000 podpisov za jej zachovanie
Foto: Tomáš Šuhajda / Zdroj: Dnes24.sk

Bývalý lesopark v lokalite Biela hora je od roku 2010 hospodárskym lesom. Zaberá rozlohu približne 60 hektárov. Vlastníci lesa sa chcú s mestom dohodnúť na budúcom využívaní územia. Takmer 40 hektárov lesných pozemkov sú v tejto súvislosti ochotní previesť na mesto za symbolické euro. Na zvyšných približne 20 hektároch chcú vytvoriť podmienky pre výstavbu rodinných domov.

Zachráňme Bielu horu

Michalovskí poslanci schválili v apríli tohto roka obstaranie zmien a doplnkov územného plánu mesta, ktoré sa týkajú aj záujmu skupiny vlastníkov o zmenu pozemkov v lokalite Biela hora z lesných na stavebné. "Schválili sme iba to, aby sa kompetentní mohli zaoberať predmetnými možnými zmenami nášho územného plánu,“ uviedol vtedy primátor mesta Viliam Záhorčák. Rozhodnutie poslancov zmobilizovalo skupinu aktivistov, ktorá spustila petíciu s názvom Zachráňme Bielu horu. Chceli ňou docieliť vylúčenie požiadavky vlastníkov lesa z procesu obstarania zmien a doplnkov územného plánu.

Uznesenie neprijali

Poslanci mesta v tejto súvislosti „opravné“ uznesenie neprijali. Petíciu so 4865 podpismi iba vzali na vedomie.

"V petícii sme požadovali, aby sa mesto ďalej vôbec nezaoberalo požiadavkou vlastníkov lesa Biela hora na vyčlenenie 21,7 hektárov stavebných pozemkov a zároveň zámenou 40 hektárov s mestom. Z tohto pohľadu bola naša petícia neúspešná,“ zhodnotil po dnešnom rokovaní zastupiteľstva člen petičného výboru Matej Repel.

Aktivisti však na základe množstva podpisov cítia spoločenskú objednávku, aby v boji o zachovanie Bielej hory pokračovali. Nesúhlasia s tým, aby bol les, vnímaný ako pľúca mesta, zredukovaný o približne 36 percent. Kritizujú zároveň to, že sa Michalovciam ponúka časť lesa, ktorá je vyťažená a s jeho obnovou by malo mesto nemalé náklady.

Téma Bielej hory nie je nová. Dočítate sa o nej a tu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM