Ondrej Petričko Rôzne

Bobrom sa u nás začína páčiť: Prichádzajú k nám zrejme z Poľska

Ohryzené stromy je možné pozorovať už aj na Zemplíne. Bobry sa objavujú aj v tých lokalitách, kde sa predtým nevyskytovali. Asi sa im u nás páči.

Ilustračný obrázok k článku Bobrom sa u nás začína páčiť: Prichádzajú k nám zrejme z Poľska
Foto: Ondrej Petričko

Zemplín sa bobrom zrejme zapáčil. Jeho výskyt potvrdzujú ohryzené stromy, ktoré im ponúkajú množstvo potravy a materiálu na stavanie nor. „Stromy bobor zhrýzavá s cieľom priblíženia potravy a získania stavebného materiálu na stavbu a opravu hradu, nory, hrádze. Hrubé kmene ohrýza zásadne po obvode kmeňa tak, aby neposunul ťažisko. To mu umožňuje ponechanie čo najtenšieho nedohryzu. Pri ohrýzaní stromov nie je vôbec limitovaný ich rozmermi. Jadrovú časť nedohryzie a spustenie stromu často dokončí vietor,“ vysvetlila zoologička Zuzana Argalášová zo Správy CHKO Vihorlat.

Asi prišli z Poľska

Postupne sa bobor na Zemplíne rozširuje a ohryzené dreviny je možné pozorovať už aj na miestach, kde sa pred pár rokmi vôbec nevyskytoval. Ide lokality pri Sennom, Sliepkovciach, Vojanoch, Jovse, Kusíne. „Minulý rok sme zaznamenali ohryzy aj na Morskom oku. Tam však nemá vhodné dreviny,“ povedala Argalášová. Výskyt bobra pravdepodobne súvisí s jeho rozširovaním po rieke Laborec. Zoológovia presnú početnosť populácie zatiaľ nepoznajú. Predpokladajú, že bobry k nám prišli z Poľska. „Na území Biosférickej rezervácie Východné Karpaty v Bieszczadoch vypustili v rokoch 1993 až 2000 niekoľko exemplárov,“ dodala zoologička.

Na Zemplíne našli bobry zrejme ideálne podmienky na život. Neusadia sa len tak hocikde. Živia sa výlučne kôrou stromov. Na brehoch musia mať dostatok mäkkých drevín ako vŕba, jelša, breza alebo topoľ. „Bobry sú viazané na vodu. To, či sa im územie bude páčiť rozhoduje hlavne ponuka drevín. Dôležitými faktormi sú vyššie a pevné brehy a relatívny pokoj.“ Bobry sa zdržiavajú pri vodných tokoch a aktívne sú najmä v noci. Sú aktívne počas celého roka, neupadajú do zimného spánku. „Za potravou vychádzajú aj v zime, no za drsnejšieho počasia neopúšťajú brloh celé týždne. Vtedy žerú kláty vŕby nahromadené ešte na jeseň,“ doplnila Zuzana Argalášová. Bobry žijú v kolónii a bobrie páry zostávajú spolu po celý život. Bobor je celoročne chránený živočíšny druh. Spoločenská hodnota je 995,81 eur.

Foto: Správa CHKO Vihorlat

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM