Ondrej Petričko Rôzne

Boj o letné brigády sa zvádza aj v Michalovciach: Zohnať flek sa dá, ale...

Zisťovali sme v uliciach Michaloviec a v rekreačných strediskách na Zemplínskej šírave, či zamestnávatelia ponúkajú brigády pre študentov na letné mesiace. Podľa našich zistení sa brigáda v našom okrese zohnať dala, akurát vo väčšine prípadov je už teraz príliš neskoro.

Ilustračný obrázok k článku Boj  o letné brigády sa zvádza aj v Michalovciach: Zohnať flek sa dá, ale...
Zdroj: Dnes24.sk

Opýtali sme v pár podnikoch v Michalovciach a v niekoľkých bufetoch s občerstvením na Zemplínskej šírave a Vinianskom jazere, či pred letom zháňali brigádnikov a či náhodou aj teraz nemajú ešte nejaké miesto voľné.

Na hľadanie brigády je už zrejme neskoro

Zamestnávatelia sa zhodli, že na hľadanie brigády je už teraz dosť neskoro. „Pred sezónou sme ponúkali dve miesta, ale veľmi rýchlo sme si našli študentov. Dnes už nevieme dať prácu na leto nikomu,“ znela odpoveď prevádzkara jedného z michalovských podnikov.

„My si už brigádnikov pred letom nehľadáme. Oni si hľadajú nás. Sú to ľudia, ktorí u nás pracovali pred rokom, vždy si niekoho nového so sebou dovedú. Takže starosť o to, že by tu nemal kto robiť, nemáme,“ povedal vedúci bufetu s občerstvením na Zemplínskej šírave.

Martina: Na letnú brigádu sa teší

Martina študuje na gymnáziu a brigáduje už od svojich 15-tich rokov. Podľa jej slov to robí hlavne kvôli peniazom, ale aj kvôli partii, ktorá sa za tie roky vytvorila v podniku, v ktorom pracuje. „Už pred letom sa opäť teším do práce. Mám to tam naozaj rada a ľudia, ktorí so mnou pracujú sú skvelí. Často je to „makačka“, ale práve dobrý kolektív to uľahčuje,“ povedala 18-ročná študentka.

Zohnať si brigádu nie je podľa nej celkom jednoduché. „Poznám veľa rovesníkov, ktorí by aj chceli pracovať, ale nepodarilo sa im na leto nič splašiť.“

Študenti sa o brigády zaujímajú už v marci

Michalovčan Peťo študuje na vysokej škole v Košiciach. Brigádu si zháňa každý rok a vie, že o nej treba rozmýšľať vo veľkom predstihu. „Brigádu na leto si začínam zháňať už v marci. Zdá sa, že je to veľmi skoro, ale už som sa poučil, keď som jedno leto nedokázal nájsť žiadnu prácu,“ povedal.

Jeho slová potvrdzuje aj ďalší opýtaný. „Ak si chcete brigádu zohnať, je potrebné osloviť priateľov, známych. Brigád je málo a záujemcov veľa, takže ju treba zháňať včas,“ pridal svoj postreh Michal, študent VŠ ekonomického zamerania. „Ja pracujem na tom istom mieste už niekoľko rokov počas leta, takže mi stačí zdvihnúť telefón niekedy v apríli a povedať majiteľovi, že chcem opäť prísť.“ Dodal však, že pozná dosť ľudí, ktorí také šťastie nemajú a na leto si nič zohnať nevedia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM