Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Čaká nás najromantickejšia noc v roku s padajúcimi hviezdami: Michalovskí hvezdári radia túto hodinu

Desiatky padajúcich hviezd, teda perzeidov. Takéto úchvatné divadlo nám pripraví obloha už dnes. Zažiť noc želaní môžete aj v Michalovciach. Čaká nás najromantickejšia noc v roku. Kedy sa oplatí výjsť za mesto?

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás najromantickejšia noc v roku s padajúcimi hviezdami: Michalovskí hvezdári radia túto hodinu
Zdroj: Dnes24.sk

V noci z 12. na 13. augusta 2015 budú mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeidy, ktoré sú ľudovo nazývané slzami svätého Vavrinca.

„Najznámejší a najpozorovanejší meteorický roj – Perzeidy – by mal mať tento rok maximum 12. 8. v čase 20:39 SELČ a aj 13. 8. od 5:30 do 16:00 hod. SELČ s najpravdepo­dobnejším časom 8:30 – 11:00 hod. SELČ,“ informujú z michalovskej hvezdárne.

„Prepočítaná maximálna hodinová frekvencia (ZHR) môže dosiahnuť až 100 meteorov za hodinu. Najviac meteorov sa teda bude dať vidieť v noci z 12. na 13. augusta. Pozorovanie sa dá začať až keď je radiant v dostatočnej výške nad obzorom – u nás zhruba o 22:30 hod. SELČ,“ ozrejmuje hvezdáreň.

Meteor je často ľudovo označovaný aj ako padajúca hviezda, no v skutočnosti o žiadnu hviezdu nejde. „Tento rok budú na pozorovanie Perzeíd výborné podmienky, pretože Mesiac je 14. 8. v nove a tak nás jeho svit vôbec nebude rušiť. Okrem Perzeíd sú v činnosti aj mnohé ďalšie, ale slabšie roje: kapa Cygnidy, kapa Kasiopeidy, alfa Kaprikornidy, Južné i Severné iota Akvaridy, Južné i Severné delta Akvaridy,“ uvádza hvezdáreň.

Tak čo, vyberiete sa na nejaké pekné a vhodné miesto v prírode, aby ste si mohli vychutnať toto nebeské divadlo? Možno zažijete najromantickejšiu noc a možno sa vám splní i nejaké prianie :). Prípadné zábery z oblohy nám nezabudnite poslať na michalovce@global24.sk.

Foto: ilustračné

Čítajte tiež:

Tajomné lietadlo nad východným Slovenskom. Exminister obrany: Bol to americký vojenský stroj!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM