Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Chodievate ním takmer denne... TOP zaujímavosti o Námestí osloboditeľov v Michalovciach

Námestie osloboditeľov je srdcom Michaloviec. Sídlia tam obchody či reštaurácie a láka nejednou zaujímavosťou. Toto ste o ňom ale vedeli?

Ilustračný obrázok k článku Chodievate ním takmer denne... TOP zaujímavosti o Námestí osloboditeľov v Michalovciach
7
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Námestie osloboditeľov v Michalovciach, kto by ho z domácich nepoznal. Okrem obchodov, reštaurácií či iných prevádzok natrafíte počas prechádzky naprieč týmto námestím aj na niekoľko atrakcií ako Fontánu lásky či tzv. "selfie“ bod v centrálnej mestskej zóne (titulné foto). To isté námestie však ukrýva aj nemálo zaujímavostí, zväčša z histórie… O tomto ste napríklad vedeli?

Trezor

Na uvedenom michalovskom námestí sa nachádzajú budovy z rôznych období. Pomerne nové, ale aj z čias minulých. Jednou zo zaujímavých budov je aj tá Zemplínskeho osvetového strediska. A na jej rohu sa nachádza trezor.

Zbadáte ho len ako obrysy v tvare železného obdĺžnika. Ide o pôvodné miesto trezora umiestneného priamo na vonkajšej stene, ktoré súvisí s históriou tejto budovy. Tá sa v našom meste považuje za jednu z najkrajších pamiatok a stojí tu už viac ako storočie. No a na prízemí objektu v minulosti takmer nepretržite sídlila banka.

Okrem banky tu však boli kedysi aj iné prevádzky, ako obchodíky a drobné prevádzky s rozličnými službami. Na poschodí sa zas nachádzali ambulancie, kancelárie právnikov a bytové priestory.

Pripomienka

Pri návšteve polikliniky na michalovskom námestí, ste si možno pri jej vstupe všimli pamätnú tabuľu. Tá pripomína to, čo tu kedysi stálo. Židovskú synagógu.

Metropola Zemplína patrila k centrám ortodoxného židovstva. Koncom 19. a na začiatku 20. storočia tvorili Židia približne 29 percent obyvateľstva Michaloviec. Vlastnú modlitebňu si postavili v roku 1786 a do konca 19. storočia si vybudovali novú synagógu. Stála na mieste dnešnej polikliniky. Zbúraná však bola v roku 1976.

Michalovský poklad

Vedeli ste, že pod michalovským námestím sa nachádzal poklad? Možno vám to nabudúce napadne, keď budete prechádzať centrom nášho mesta. Pri rozsiahlej rekonštrukcii centrálnej mestskej zóny v roku 2002 boli totiž pred bankovou budovou na námestí, v hĺbke približne štyridsať centimetrov, náhodne objavené archeologické nálezy z nádoby a roztrúsené mince.

Tie sa nachádzali v nádobe. Pre nález sa tak postupne vžilo pomenovanie michalovský poklad. Tento archeologický nález označil významný slovenský numizmatik Ján Hunka za jeden z najvýznamnejších objavov mincí v tejto oblasti.

Ďalšia zaujímavosť

Za mestským úradom určite vašej pozornosti neušiel malý parčík. Keď prechádzate pri Základnej škole P. Horova alebo popri drevenej dedine, či zadným parkoviskom radnice, zbadáte chodník a okolo neho výsadbu stromov i kríkov.

Za radnicou na tomto mieste kedysi pochovali vojakov. V prvých dňoch po oslobodení mesto parčík scelilo a na znak úcty tam pochovali padlých vojakov Červenej armády. Tento provizórny cintorín bol ale napokon zrušený ešte v roku 1945.

V našej fotogalérii si môžete pozrieť tieto zaujímavé miesta, o ktorých v článku píšeme.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Pozrite si to na FOTKÁCH: Naj zaujímavosti súvisiace s michalovským námestím
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM