Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Chystajú sa špacírky neďaleko hraníc: Pôjde sa po stopách filmu Čiara, prvé info

V Michalovciach sú v pláne ďalšie špacírky po okoľici. Záujemcovia sa budú môcť vybrať po stopách filmu Čiara.

Ilustračný obrázok k článku Chystajú sa špacírky neďaleko hraníc: Pôjde sa po stopách filmu Čiara, prvé info
Zdroj: TASR

Zažite obľúbené podujatie špacírky na vlastnej koži. V septembri plánujú podujatie, ktoré vás zavedie po stopách filmu Čiara a to s odborníkom histórie.

Po stopách nakrúcania

Len nedávno sme vám priniesli článok, v ktorom sme vás informovali, že v michalovskom kine bola veľká predpremiéra filmu Čiaru. Spolu s ňou do metropoly Zemplína prišli slovenskí aj ukrajinskí herci. Film, ktorý sa nakrúcal neďaleko nás, inšpiroval aj organizátorov špacírok a tak sa rozhodli, že práve jemu budú venovať septembrové spoznávanie okolia.

Aktuálne môžete počas letných mesiacoch zažiť vždy od pondelka do nedele fakultatívne výlety po Dolnom Zemplíne. Po lete sa môžete tešiť na septembrovú prechádzku, kde je nutné rezervovať si miesto. Ide pritom o ojedinelý program. Toto spoznávanie známych i menej známych miest aj v okolí hranice pod vedením skúsených historikov, môžete zažiť už v piatok 15. septembra.

Beňatina aj Ubľa

Netradičný spôsob poznávania histórie bude tentoraz venovaný filmu Čiara. Trasa povedie od Michaloviec cez Zalužice, Sobrance, Tibava, Beňatina až do Uble, kde sa odohráva dej filmu. Scenár filmu totiž súvisí s ukrajinskou hranicou neďaleko Michaloviec. Film Čiara vychádza z rozprávania reálnych ľudí, ktorí žijú v reálnom prostredí slovensko-ukrajinskej hranice.

Špacírky pôjdu po stopách tvorcoch filmu, ktorí zachytili historky, príbehy a osudy východnej časti malého Slovenska, kde sa prelínajú kultúry, nárečia, zvyky. Čiara zachytáva nárast nervozity pri budovaní ostro stráženej hranice schengenského priestoru pred rokom 2007. Nová situácia ovplyvnila životy ľudí žijúcich na oboch stranách „čiary“, pre ktorých je zdrojom obživy aj snov o krajšej budúcnosti pašovanie cigariet a ľudí.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM