Samospráva

Cintorín na Bielej hore stále zíva prázdnotou: Radnica však má jedno vysvetlenie...

Najnovší michalovský cintorín je stále nevyužívaný aj dva roky po jeho dokončení. Michalovčania však na to majú dôvod. Mesto vysvetľuje, prečo je nový cintorín prázdny, aj keď sa ten starý pomaly, ale isto zapĺňa.

Ilustračný obrázok k článku Cintorín na Bielej hore stále zíva prázdnotou: Radnica však má jedno vysvetlenie...
Zdroj: TASR

V Michalovciach majú už dva roky nový cintorín v lokalite Biela hora. Plne funkčné pohrebisko sa so záujmom verejnosti zatiaľ nestretlo. Nikto nechce byť prvým. Radnica preto zvažuje motivačné opatrenia.

Výhody prvej desiatky hrobov

„Tento cintorín sme vybudovali, pretože sme vnímali problém, ktorý by mohol nastať, ak by sme do tohto projektu nešli včas. Kapacity cintorína na Kollárovej ulici, ale aj okolitých cintorínov pri mestských častiach sa napĺňajú,“ uviedol michalovský primátor Viliam Záhorčák. Výstavba pohrebiska na Bielej hore stála radnicu 1,73 milióna eur a ponúka tisícky hrobových miest. Zatiaľ nie je obsadené ani jedno.

“Je pre nás trocha prekvapením nezáujem o tento cintorín. Dá sa to však pochopiť do istej miery. Možno nikto z poverčivosti nechce byť tým prvým, ale skôr či neskôr k tomu bude musieť dôjsť,“ zhodnotil primátor. Nevylúčil ani motivačné kroky vo vzťahu k Michalovčanom. Riešením by mohlo byť odpustenie poplatkov za prvých desať hrobových miest. S takýmto návrhom sa však musia najprv stotožniť mestskí poslanci.

Čo chýba novému cintorínu?

Novému pietnemu miestu chýba dom smútku. Aj to je možno jeden z dôvodov nezáujmu ľudí. Samospráva však s touto stavbou do budúcna ráta. Predbežne hovorí o investícii vo výške dva milióny eur. Takouto sumou dnes radnica nedisponuje a nepredpokladá, že by ju mohla získať z externých zdrojov.

Keďže dnes riešime iné priority, dom smútku na Bielej hore istý čas nebude hlavnou témou,“ podotkol Záhorčák. Ako ďalej uviedol, pokým nebude mať Biela hora vlastný dom smútku, poslúži pozostalým v prípade tamojších pohrebov dom smútku na Kollárovej ulici.

Mestský cintorín na Kollárovej ulici je v prevádzke od roku 1900. Samospráva začala uvažovať o potrebe nového už v roku 1996, kedy si vytypovala pre jeho možnú výstavbu štyri lokality na územi mesta. Najlepšie podmienky na budovanie pohrebiska spĺňal z geologického hľadiska pozemok na Bielej hore, v blízkosti bývalého židovského cintorína. Preto nové pohrebisko postavili práve tam.

Môže vás zaujímať:

Dušičky už o pár týždňov: Radnica s dôležitým INFO aj o otváracích hodinách na cintoríne, policajti nachystaní

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM