Šport Hádzaná

Čúrny z Iuventy: Zaslúžený postup Fehérváru, ich kvalita je inde

Odveta nepriniesla zázrak a hádzanárky Iuventy Michalovce po dvojzápase s Fehérvárom opäť skončili pred bránami skupinovej fázy Pohára EHF.

Ilustračný obrázok k článku Čúrny z Iuventy: Zaslúžený postup Fehérváru, ich kvalita je inde
Zdroj: TASR

Vyššiu kvalitu maďarského družstva potvrdili výsledky 28:23 a 27:19. Športový riaditeľ slovenského klubu Jaroslav Čúrny si je vedomí, že výsledkový rozdiel má logické vysvetlenie.

Končíme pred bránami

Prehra 19:27 v odvetnom zápase 3. kvalifikačného kola na palubovke Feherváru definitívne rozhodla, že hádzanárky Iuventy neurobia dieru do Európy ani v sezóne 2016/2017. Po tom, čo na kvalifikačnom turnaji Ligy majstrov v Ľubľane obsadili až posledné štvrté miesto, skončili aj v druhej najvyššej súťaži.

„Šiestykrát končíme pred bránami skupinovej fázy. Jasné, že keď ste tak blízko, tak chcete ísť ďalej. Na druhej strane sa však na to treba pozrieť reálne. Mohli by sme, v prípade postupu, hrať rovnocenne s tímami, ktoré by nás čakali? Ako by sme zvládli šesť anglických týždňov v rade? Máme na to podmienky? Káder? Nechcem tým povedať, že sme nechceli postúpiť, práve naopak. Museli by sme však spraviť veľa zmien, ale výsledok by bol aj tak otázny. Ukazuje sa, že pre tento stupeň súťaže nemáme dosť hráčskej kvality. Ostatné tímy, trebárs i Fehérvár, majú minimálne trojnásobne vyšší rozpočet a ono sa to potom prejaví v hráčskom kádri. My možno máme základnú zostavu na medzinárodnej úrovni, ale ostatné tímy majú 16 takých hráčok,“ uviedol športový riaditeľ Čúrny.

Rozdiel

Zverenky trénera Františka Urbana sa na vlastnej koži presvedčili, čo znamená mať v kádri 2–3 rozdielové hráčky.„Dajte mi o 21-tisíc mesačne viac, my angažujeme tri svetové hráčky a budeme inde. Videli sme, čo znamená mať pár hráčok svetovej úrovne. Gjeorgjievská prišla v prvom zápase na ihrisko, dala štyri góly a išla striedať. Keby bolo treba, prišla by znovu a znovu by dala nejaké góly,“ poznamenal Čúrny.

Zatiaľ čo Michalovčankám sa vo WHIL darí, ich maďarský súper mal po siedmich zápasoch v domácej súťaži na konte iba dve víťazstvá. Napriek tomu mal nad slovenským majstrom navrch a ukázal svoju kvalitu. Jeho triumf a jednoznačný výsledok dvojzápasu svedčí aj o odlišnej úrovni oboch súťaží. „V domácej súťaži nenarazíme na takúto kvalitu. Tam dávame polovicu gólov z protiútokov, ale tu sme si v odvete nevypracovali ani jeden. V domácej lige strieľame veľa lacných gólov, ale tu nám to súper vôbec nedovolil. To je rozdiel,“ netajil Čúrny.

Zdroj: TASR

Súper postúpil zaslúžene

Výkonnostná medzera sa prejavila v oboch zápasoch. V odvetnom Iuventa spočiatku držala s Fehérvárom krok, ale o sťahovaní päťgólového manka z prvého duelu nemohla ani byť reč. Maďarské družstvo, ktoré v minulej sezóne obsadilo v domácej súťaži až 8. miesto, nastavilo Iuvente zrkadlo.

„Už prvý zápas ukázal, v čom je rozdiel. Kvalita na strane Fehérváru je vysoko nadpriemerná. Gjeorgjievská, Mendyová a ďalšie sú hráčky, aké my nemáme. Ony už počas prvého zápasu ukázali svoju kvalitu, keď pomohli Fehérváru vytvoriť si pohodlný náskok. Vyzdvihol by som najmä rozdiel v kvalite spojok. Hráčky maďarského družstva boli na tomto poste výrazne úspešnejšie. Našej brankárky síce patrili k najlepším hráčkam dvojzápasu, ale najmä v odvete. Brankárka Fehérváru Sipekiová predviedla vysoko nadštandardný výkon. Hlavne v druhom polčase sme si na nej veľakrát vylámali zuby. Netvrdím, že sme mali vyhrať, keďže súper bol lepší, ale mohli sme prehrať a vypadnúť po prijateľnejšom výsledku. Súper postúpil zaslúžene, ukázal vyššiu kvalitu, o tom niet pochýb,“ poznamenal Čúrny.

Nevešajú hlavy

Pre Michalovčanky to bol už šiesty neúspešný pokus o účasť v hlavnej fáze v niektorej z európskych súťaží. Napriek tomu však v klube nevešajú hlavy a o vysnenú métu sa chcú pokúsiť aj o rok. „Do Pohára EHF sme išli tak trochu prezieravo a ukázalo sa to ako dobrý ťah. Dostali sme sa tam vďaka účinkovaniu v Lige majstrov. Boli sme hneď ďalej ako ostatné tímy. Tie sa museli predierať cez prvé i druhé kolo, zatiaľ čo my sme v 1. kole nehrali a v 2. sme mali najslabšieho súpera. Bez veľkej snahy sme sa dostali do 3. kola, pričom ďalšie tímy museli o účasť v tejto fáze tuho bojovať. K tomu, aby sme znovu hrali v Pohári EHF musíme vyhrať slovenský titul. Verím však, že účasť v EHF si zopakujeme aj o rok,“ dodal Čúrny s tým, že na zložení realizačného tímu sa nič nemení.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM