Správy

Danka z Michaloviec získala cenu, na ktorú môže byť právom hrdá: Takto obstála v obrovskej európskej konurencii!

V súťaži, ktorá má medzinárodné meno v Európe, reprezentovala Michalovce Daniela Černičká. Spomedzi tisícky výtvarných prác si vybrali aj jej dielo.

Ilustračný obrázok k článku Danka z Michaloviec získala cenu, na ktorú môže byť právom hrdá: Takto obstála v obrovskej európskej konurencii!
Foto: Katarína Oravská

Spolu 2330 súťažných prác od 2011 detí z 15 krajín sveta sa zúčastnilo na bienále, ktorého témou bol Vodný svet. Súťaž EX LIBRIS HLOHOVEC pre deti od 6 do 15 rokov je ojedinelá v strednej Európe a získala si už priaznivcov v mnohých krajinách sveta. EX LIBRIS Za sedem rokov jej trvania sa do nej zapojili deti, učitelia, knihovníci a rodičia z Argentíny, Belgicka, Českej republiky, Estónska, Chorvátska, Indie, Litvy, Macedónska, Mexika, Nemecka, Poľska, Ruska, Slovinska, Srbska a Čiernej Hory a mnohých miest Slovenska.

Michalovčanka získala cenu Trnavy

Tohto roku prišli práce do Hlohovca prišli z Argentíny, Ukrajiny, Bieloruska, Turecka, Bulharska, Srbska, Česka, Slovinska, Ruska, Estónska, Francúzska, Maďarska i Poľska, Slovensko malo zastúpenie takmer štyrmi desiatkami miest. Slovenská komisia UNESCO udelila svoju cenu Vere Ostroukh z Bieloruska.

Cena predsedu Trnavského samosprávneho kraja putovala do rúk Daniely Černickej z Michaloviec. Cenu primátora Hlohovca získala Nastia Koltun z Ukrajiny. Kategóriu žiakov ZUŠ do 15 rokov vyhrala Natália Kamenistá z Holíča a voľnú kategóriu detí do 11 rokov Sára Hochmanová, takisto z Holíča. Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana vyzdvihol cenou prácu Rebeky Hruščovej z Banskej Bystrice. Natália Deáková z Považskej Bystrice v kategórii návrhov žiakov do 15 rokov a Poliak Blažej Kmonk z mesta Krosno v kategórii prác žiakov do 15 rokov sa stali víťazmi 15. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže v tvorbe knižnej značky pre deti Ex libris Hlohovec.

Pre verejnosť do novembra

Porota udelila Cenu pre pedagóga Matejovi Giderovi zo Slovinska za invenčné a novátorské zobrazenie predpísanej témy, za výbornú kolekciu prác jeho žiakov, ktorá vznikla v podmienkach elementárneho školstva, a Jane Mikuláškovej z Holíča za pedagogické majstrovstvo pri výchove mladých talentov, za osobité kompozičné riešenia a najmä za nebojácne použitie farieb pri konečnom dizajne detských knižných značiek. Výstava Ex libris Hlohovec Vodný svet je prístupná verejnosti do 1. novembra vo Vlastivednom múzeu na Františkánskom námestí v Hlohovci.

Foto: ilustračné

Čítajte tiež:

Maliar zemplínskeho slnka by sa potešil: Jeho obrazy si našli cestu k Michalovčanom FO­TO

Výstava maliarskych diel z 19. storočia

Vodárenská výstava v Michalovciach: Všetko o pitnej vode a súčasných technológiách na jednom mieste

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM