Rôzne

Dar prírody na nezaplatenie neďaleko Michaloviec: Ľudia si čapujú tekutý poklad!

Škoda nevyužiť dar z prírody a ešte keď je zadarmo. Reč je o tekutom poklade, ktorý nájdete v dedine v okrese Michalovce. Bonusom pre návštevníkov je aj naozaj krásne prostredie.

Ilustračný obrázok k článku Dar prírody na nezaplatenie neďaleko Michaloviec: Ľudia si čapujú tekutý poklad!
Zdroj: TASR

Dar a to rovno z prírody. Aj toto sa dá zažiť v obci Jovsa za dedinou. Náš okres totiž nie sú iba Michalovce. Dôkazom toho je krásna príroda v okolitých dedinkách, ktorú radi na prechádzky využívame, aj keď by sme mohli ešte viac.

Dva pramene, len jeden pitný!

Príjemných miest na oddych je naozaj dosť. A príroda nám okrem relaxačne pôsobiaceho prostredia núka aj všakovaké dary. Jeden z nich môžete nájsť, keď sa z Michaloviec vydáte do dediny Jovsa. Nad dedinou sa nachádza pohorie Vihorlat. Ľudia tak žijú priamo pod vyhasnutou sopkou.Tam na vás čaká dar z prírody a navyše zadarmo.

V dedine sa nachádzajú dva prírodné pramene, ale len jeden z nich je pitný. Ako nás informovali z obecného úradu, prvý prameň v dedine nie je pitný. Je na ňom umiestnený štítok, ktorý však stále niekto zhodí alebo odpadne. Ten, ktorý nazývajú Vajcovka je podľa úradu pitný.

Šmerdzaca voda

Keď sa vyberiete vyššie za dedinu smerom na Porubu, nájdete tam hotový poklad. Prameň pri národnej prírodnej rezervácii Jovsianska Hrabina miestni obyvatelia nazývajú Vajcovka alebo Šmerdzaca voda. Svojou vôňou totiž pripomína vôňu vajec.

„Má svoj typický zápach, ale aj liečivé účinky,“ informovala obec Jovsa. Tá zverejnila, že tento termálny prameň od roku 1973 vyviera z hĺbky viac ako 400 metre. Jeho účinky sú overené dlhoročným využívaním miestnymi obyvateľmi a ľuďmi zo širokého okolia. Kto ho navštívi, môže obdivovať aj krásnu prírodu, ktorá ho obklopuje.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Dedina v našom okrese je obdarená minerálnymi prameňmi: Starosta prezradil, čo sa chystá!

Pamätáte si na Šíravar, Starý prameň či Antal? V Michalovciach sa varila aj rarita, 20-stupňové pivo!

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Michalovciach, ktoré by mal poznať každý

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM