Jakub Forgács Rôzne

Dedina ako pospolitosť: Pavlovce nad Uhom majú vo vrecku špeciálnu cenu!

Výsledky 7. ročníka súťaže Dedina roka 2013, ktorá sa na Slovensku organizuje od roku 2001, vyhlásili na konferencii "15 rokov Programu obnovy dediny na Slovensku" v Banskej Bystrici. Špeciálne ocenenie Dedina ako pospolitosť v nej získala obec Pavlovce nad Uhom z michalovského okresu.

Ilustračný obrázok k článku Dedina ako pospolitosť: Pavlovce nad Uhom majú vo vrecku špeciálnu cenu!
Zdroj: Dnes24.sk

Obec Pavlovce nad Uhom leží vo východnej časti Východoslovenskej roviny na ľavom vale rieky Uh. Prvé písomné zmienky o obci siahajú až do 11. storočia. V erbe má netradičný motív – páva stojaceho na lúke. Je to prekvapujúci symbol, pretože názov obce nie je odvodený od páva. Najpravdepodob­nejšou možnosťou je, že názov vznikol ako maďarizované názvy slovenského Plavce, teda dediny Plavcov, strážcov krajinskej cesty v uhorskom pohraničí v 11. a 12. storočí. V súčasnosti má obec takmer 4500 obyvateľov, ktorí spolu vychádzajú viac než dobre, o čom svedčí aj tohtoročné ocenenie.

Chceme aby naša obec bola živá

„Chceme, aby naša obec bola živá, robíme jednotlivé akcie, podujatia tak, že zapájame do nich čo najväčší počet našich obyvateľov. Už sme to pred dvoma rokmi skúsili a prihlásili sa do súťaže, kde sme dostali mimoriadnu cenu, čo nám ešte viacej dodalo síl, a preto sme sa prihlásili znovu,“ odôvodnila starostka obce Pavlovce nad Uhom, víťaza kategórie Dedina ako pospolitosť, Mária Dufincová.

V súťaži Dedina roka uspela obec Dvorníky (okres Dunajská Streda), ktorá bude reprezentovať Slovensko aj v európskej súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú od roku 1990 vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny so sídlom vo Viedni. Druhé miesto obsadila Špania Dolina (okres Banská Bystrica), tretie Pruské (okres Ilava). Udelená bola i Mimoriadna cena obci Kechnec (okres Košice – okolie). Ďalšie obce uspeli v kategóriách Dedina ako hospodár (Jablonka, okres Myjava), Dedina ako maľovaná (Baďan, okres Banská Štiavnica), Dedina ako klenotnica (Sebechleby, okres Krupina), Dedina ako partner (Šarovce, okres Levice), Dedina ako hostiteľ (Blatnica, okres Martin) a Dedina ako záhrada (Bošáca, okres Nové Mesto nad Váhom).

Víťazné obce získajú financie na obnovu

Slávnostné odovzdanie cien oceneným obciam sa uskutoční vo víťaznej v novembri. „Víťazi jednotlivých kategórií sú určitou klenotnicou slovenského vidieka, sú príkladmi pre ostatných starostov, ako môžu rozvíjať svoju obec, pracovať s občanmi, efektívne vynakladať zdroje, ktoré im boli zverené,“ podotkol Lakanda. Ocenené obce získavajú tiež financie na realizáciu vybraných projektov obnovy dediny či obohatenia života na dedine.

Komisia hodnotila 27 prihlásených obcí v duchu motta európskej súťaže pre rok 2014: „Lepšie žiť“. Cieľom súťaže je prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny, originality a národnej hrdosti, ale aj zvyšovanie konkurencieschop­nosti a prestíže slovenských obcí. Vyhlasovateľmi sú Ministerstvo životného prostredia SR, SAŽP, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska.

Foto: Obec Pavlovce nad Uhom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM