Samospráva

Dediny v našom regióne dostali novú techniku: Zoznam obcí, ktorých sa to týka

Dobrovoľní hasiči v siedmich našich obciach získali novú hasičskú techniku. Obciam ju odovzdal minister vnútra a podpredseda vlády. Ktoré sú obdarované dedinky?

Ilustračný obrázok k článku Dediny v našom regióne dostali novú techniku: Zoznam obcí, ktorých sa to týka
Zdroj: TASR

Ďalších 16 dobrovoľných požiarnych zborov v Košickom a Prešovskom kraji bude pracovať s novou technikou. Počas víkendu ju odovzdali podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexander Nejedlý.

Naše obce dostali novú hasičskú techniku

Hasičskú techniku dnes prevzali na Zemplíne v obciach Veľké Revištia, Koňuš, Koromľa, Lekárovce, Sliepkovce, Žbince a Ložín. V sobotu sa tak stalo v obciach Slanská Huta, Nový Salaš, Ruskov, Ďurďošík, Ploské, Bretejovce, Drienov, Brestov a Mirkovce. Dokopy išlo o 12 nových prvozásahových vozidiel Iveco Daily, dve Tatry 815 a dve Tatry 148, ktoré prešli kompletnou rekonštrukciou a majú novú hasičskú nadstavbu. Päť obcí dostalo aj prívesné vozíky prvej pomoci vybavené protipovodňovou technikou.

„Slovensko má viac ako 150-ročnú históriu dobrovoľného hasičstva. A po tých 150 rokoch sa konečne podarilo presadiť v parlamente zákon o dobrovoľnej požiarnej ochrane. Vďaka novej legislatíve môžu dobrovoľné zbory žiadať každý rok dotáciu na ministerstve vnútra pre ochranné pomôcky a technické dovybavenie. A prichádzame aj s najmasívnejšou výmenou hasičských vozidiel od čias komunizmu,“ povedal Kaliňák.

Dobrovoľní hasiči vedia zasiahnuť

Dobrovoľné požiarne zbory sú podľa Kaliňáka poklad, ktorý si musia všetky obce, ale aj štát chrániť. „Dokopy máme 100 000 dobro­voľných hasičov na Slovensku. Ak odrátame starších a detí, je to 30 000 ľudí – mužov a žien, ktorí sú schopní kedykoľvek zasiahnuť a pomôcť svojim blízkym. V posledných rokoch sa to neraz ukázalo, keď chránili naše majetky pred povodňami,“ zdôraznil minister. Ako informoval rezort vnútra, obce v Košickom a Prešovskom kraji nie sú jediné, ktoré dostanú novú techniku. V rámci projektu pripravenosti Slovenska v boji so živelnými pohromami sa dovybavenie techniky dotkne až 1200 obcí na Slovensku. Dobrovoľné požiarne zbory dostanú v priebehu roka 500 nových vozidiel Iveco Daily, 300 zrepasovaných hasičských Tatier a viac ako 600 obcí dostane tzv. vozíky prvej pomoci vybavené protipovodňovou technikou.

Foto: ilustračné

Čítajte tiež:

V súťaži o najkrajšiu obec sú v hre aj tie naše: 3 dediny z Michalovského okresu, ktorým sa darí najlepšie

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Michalovciach, o ktorých vie málokto

Pikoška z histórie o neposednom kostole: Viete, kde majú tohto nezbedníka?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM