Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Desiatky zrazených spevavcov v okolí Šíravy: Zvýšte opatrnosť na cestách

V okolí ciest zemplínskeho mora spozorovali veľký počet zrazených vtákov. Vodiči by mali byť v strehu aj pre vlastnú bezpečnosť a možné fatálne následky.

Ilustračný obrázok k článku Desiatky zrazených spevavcov v okolí Šíravy: Zvýšte opatrnosť na cestách
4
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife Slovensko

Ako sme vás v nedávnom článku informovali, odborníci nás upozornili na premznuté bociany v okolí Michaloviec. Tentokrát vyzývajú vodičov o zvýšenú opatrnosť na cestách, a to nielen kvôli vtákom, ale aj kvôli sebe.

Zvláštne správanie

Ako nás informoval Matej Repel z Východoslovenskej pobočky SOS/BirdLife Slovensko, v druhej polovici marca je zvyčajne jarná migrácia už v plnom prúde, ale tentokrát ju zastavilo nepríjemne mrazivé počasie. Na celom území Slovenska, dokonca aj nížinách pribudla v polovici marca 2018 súvislá vrstva snehu.

„Na dolnom Zemplíne navyše počas tohto týždňa padal mrznúci dážď, ktorý obalil celú krajinu do ľadovej škrupiny. Nič horšie sa sťahovavým vtákom nemohlo prihodiť,“ zverejnila ornitologická spoločnosť. Jarných navrátilcov toto počasie zaskočilo, pripravilo o mnoho síl, často aj život a prinútilo správať sa neštandardne.

Na cestách

Priamo na cestách v plnej premávke zaznamenali drozdy čvíkotavé, škovránky, pinky lesné, červienky, pŕhľaviare čiernohlavé, stehlíky obyčajné, zelienky, hrdličky záhradné, strnádky žlté, dokonca aj cíbiky a čajky smejivé. „Vtáky strácajú plachosť a opatrnosť, často končia pod kolesami áut,“ ornitológovia dodali, že iba počas jedného dňa našli desiatky zrazených spevavcov v okolí Zemplínskej šíravy.

„Vyzývame všetkých šoférov o zvýšenú opatrnosť a ohľaduplnosť nielen kvôli vlastnej bezpečnosti, ale aj kvôli predchádzaniu fatálnym stretom so spevavcami,“ upozornili ornitológovia.

„Z celej oblasti Východoslovenskej nížiny nám ľudia hlásili nezvyčajne veľa vtákov na cestách. Jedným z mála miest bez snehu sú cesty, kde sa zhromažďujú stovky spevavcov v snahe nájsť aspoň nejakú potravu,“ vysvetlil ornitotológ.

Môžete pomôcť

Obrovský nápor zažívajú aj kŕmidlá. Vtáky sa na nich podľa ornitológov správajú neštandardne. Na kŕmidlách môžete zastihnúť dokonca aj škorce, ktoré nepatria k ich typickým návštevníkom alebo pinky severské, ktoré stretávame v tomto čase skôr v lesoch.

„Ak bola celá uplynulá zima nadpriemerne teplá a vtáky kŕmidlá navštevovali v menšom počte, tak práve teraz nastal čas, kedy im môžete naozaj pomôcť prečkať nepriaznivé počasie a zachrániť život mnohým z nich,“ uviedla Slovenská ornitologická spoločnosť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Vodičov prosia o zvýšenú opatrnosť na cestách pri Šírave
4
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife Slovensko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM