Tlačové správy

Detský čin roka 2015: Rekordných 163 223 detských hlasov rozhodlo o víťazoch

15 jubilejný ročník projektu sa konal pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Každý detský skutok nesie v sebe posolstvo dobrej vôle a ochoty byť nápomocný.

Ilustračný obrázok k článku Detský čin roka 2015: Rekordných 163 223 detských hlasov rozhodlo o víťazoch
Zdroj: Dnes24.sk

Dobré skutky detí si zaslúžia byť povšimnuté a ocenené, aby sa nestratili v každodennom zhone a všednosti. V dnešnej dobe plnej neistoty, intolerancie a násilia získava táto výnimočná schopnosť detí nezištne pomáhať tam, kde je to potrebné, ešte väčšiu váhu a zmysel. 1 502 205 detí, ktoré sa do projektu zapojilo počas 15 rokov trvania, dokázalo, že robiť dobro má význam pre všetkých, detí i dospelých.

35 nominovaných príbehov
Výberová komisia a Občianske združenie Detský čin roka vybrali tento rok z 5265 skutkov detí i kolektívov 35 nominácii v týchto kategóriách : Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc iným ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin.

Detská porota
Na jeseň deti a pedagógovia čítali nominované skutky na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka či v školskom klube a cez reálne príbehy iných detí sa učili ako pomáhať ľuďom i prírode. Zároveň mohli dať hlas tomu skutku, ktorý v danej kategórii považovali za najcennejší. 163 223 hlasov detí z 845 slovenských škôl tak rozhodlo, ktoré skutky získali ocenenie v jednotlivých kategóriách.

Online Anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk
Anketa pre verejnosť bola pripravená predovšetkým pre dospelých, ktorí touto formou mohli prispieť na projekt, podporiť dobro a hlavne sa inšpirovať dobrými skutkami detí. Spolu 36 475 hlasov rozhodlo, ktorý skutok za všetky kategórie získa ocenenie Cena ĽudiaĽuďom.sk. Kolektív detí zo Spojenej školy F. Hanáka v Prievidzi si prevzali ocenenie za pomoc svojmu hendipekovanému spolužiakovi.

„Deti sa predbiehali v tom, kto bude Kubkovi pomáhať, kto bude Kubkovi vybaľovať desiatu, kto ho nakŕmi keď mal jogurt, kto mu nachystá knihy, kto bude držať zmrzku, aby sa mu podarilo úspešne lízať… Dievčatá ho častokrát zaviezli na toaletu bez toho, aby ma požiadali o pomoc, umyli mu ruky,“ opisuje hrdinské činy pani učiteľka z Kubkovej triedy. Za tento získali nielen ocenenie ale aj víkendový pobyt s wellnessom v hoteli Borovica na Štrbskom Plese. Ocenenie odovzdala riaditeľka hotela Daniela Kordová.

Všetky víťazné detské činy nájdete na stránke Detského činu.

Detský čin roka 2015: Rekordných 163 223 detských hlasov rozhodlo o víťazoch
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM