Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Dobrá správa od hygienikov: Posledné letné lúče, veselo aj zo Šíravy, jedno obmedzenie ale stále platí...

Nedávno vydali naši hygienici razantný oznam, ktorý zrejme mnohých nepotešil. Situácia ako aj teploty sa ale zmenili. Takéto je ich momentálne stanovisko ku kúpaniu v obľúbenej vode.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa od hygienikov: Posledné letné lúče, veselo aj zo Šíravy, jedno obmedzenie ale stále platí...
Zdroj: Dnes24.sk

Regionálni hygienici odvolali zákaz kúpania sa na Zemplínskej šírave, ktorý bol dôsledkom premnožených cyanobaktérií. Voda priehrady je opäť vyhovujúca.

RÚVZ odvolal zákaz kúpania sa na šírave na základe laboratórnych rozborov a vizuálnej kontroly brehov priehrady. „Posledné analýzy potvrdili, že voda je vyhovujúca,“ ozrejmila Janka Stašková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach.

Michalovský RÚVZ odvolal najprv v pondelok (24.8.) zákaz pre stredisko Kaluža, od dnešného dňa je možné kúpanie aj v strediskách Kamenec, Hôrka a Klokočov, čiže vo všetkých častiach šíravy.

„V časti Kaluža je však kúpanie na vlastnú zodpovednosť,“ podotkla Stašková. V uplynulých dňoch totiž na prírodnom kúpalisku Zemplínska šírava ukončili sezónu, naďalej sú však v prevádzke tamojšie bazény. Zákaz kúpania sa na Šírave vydali hygienici v utorok 18. augusta. Premnoženie cyanobaktérií pri brehoch priehrady spôsobila príroda, keď sa tu striedali teplé a chladné dni v sprievode veterného a daždivého počasia. Premnožené sinice sfarbujú vodu do zelena. Pri kúpaní môžu spôsobiť ľuďom zdravotné komplikácie, akými sú napríklad začervenanie kože, slzenie očí či hnačky alebo žalúdočná nevoľnosť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM