Rôzne

Drevené kostolíky v Bukovských vrchoch: Turistov prekvapujú miniatúry a takéto vtipné tabule, FOTO

Michalovskí turisti sa tentokrát vybrali medzi skryté dedinky. Objavili tam aj vtipné tabuľky a mnoho iného, veď pozrite na fotografie.

Ilustračný obrázok k článku Drevené kostolíky v Bukovských vrchoch: Turistov prekvapujú miniatúry a takéto vtipné tabule, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa vydali cestou do najvýchodnejšieho cípu vlasti, do Uličskej kotliny. V minigalérii drevených kostolíkov v Uliči už nebolo po daždi ani stopy.

Najvýchodnejší drevený chrám na Slovensku

Miniatúry drevených sakrálnych stavieb – cerkvi boli postavené v mierke 1:10. Z náprotivného svahu stráži areál kostolíkov skulptúra pravoslávneho mnícha Igumena Ignatija vlastným menom Ján Čokina. Národná kultúrna pamiatka (NKP) drevená cerkev v Uličskom Krivom je z r. 1718 a je to najvýchodnejší drevený chrám na Slovensku. „Ďalšie kroky viedli zo začiatku miernym, potom trochu strmším stúpaním do Sedla pod Vežou po dobre vyznačkovanom modrom turistickom chodníku, miestami na bielych brezách s vylepšenými (orámovanými) značkami,“ informoval predseda turistov Anton Hasák. ***"Ohromný deficit vlahy po horúcom lete poznať aj v suchých korytách lesných potôčkov, no posledné dažde prebudili aspoň zopár húb aj to iba bedle, *** dodal A. Hasák. Sem-tam naďabili na stopy vysokej, či ležoviska čiernej zveriny. Zrejme netrpia hladom keď sa im už krmelec celkom rozpadol.

Židovský cintorín

Pred obcou Ruský Potok (443 m n. m) ich okrem pasúcich sa kozičiek privítalo, ako skoro všade u nás na pokrajoch lesa rôznorodé haraburdie vrátane „jednoplatničky,“ povedal Hasák. Tunajšia NKP drevená cerkev sv. Michala archanjela postavená v r. 1740 je najmenšia v Uličskej doline. Napokon sa dostali dedinky Topoľa, rodiska rusínskeho buditeľa Alexandra V. Duchnoviča . V obci je okrem dreveného kostolíka, najstaršieho v sninskom regióne, postaveného v roku, viacero pozoruhodných zaujímavostí. „Napríklad od jari tohto roku dobrovoľníkmi obnovovaný židovský cintorín so 40 náhrobnými poväčšine ešte čitateľnými ale aj zubom času už zerodovanými kameňmi,“ rozprával predseda turistov. Vojenský cintorín z I. svetovej vojny s 240 prevažne neznámymi rakúsko – uhorskými vojakmi, najväčší v Uličskej doline.

Dokonalý výlet

Interesantný je podľa A. Hasáka aj Rusínsko-slovenský slovník pod holým nebom, kde sa formou dvojjazyčných porekadiel dozviete napríklad aj to, čo znamená veta: „Merkuj kedz šedziš na hokerlyku pod garadičami“. „Perličkou v týchto medzi lesmi skrytými dedinkami je k všeobecnému údivu veľké množstvo funkčných terénnych nákladiakov Praga V3S slávnych vetriesok, stále používaných na zvážanie dreva.“

Anton Hasák, predseda KST Turista Michalovce

Michalovčania na dokonalej turistike
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM