Rôzne

Ekologické stavby, priestor na dialóg, či personálne zmeny: Takéto problémy trápili Michalovčanov v novembri 89

S problémami v meste sa stretávame denne. Pozreli sme sa však na to, čo trápilo Michalovčanov počas nežnej revolúcie. Boli to aj ekologické stavby.

Ilustračný obrázok k článku Ekologické stavby, priestor na dialóg, či personálne zmeny: Takéto problémy trápili Michalovčanov v novembri 89
Zdroj: TASR

Problémy v 89. roku boli na dennom poriadku aj v Michalovciach. Prečítajte si vybrané úryvky z vtedajšej mestskej kroniky, aké problémy trápili obyvateľov Michaloviec v období Nežnej revolúcie.

Trápilo ich aj životné prostredie

Výbor Verejnosti proti násiliu (VPN) v Michalovciach vydal vyhlásenie, v ktorom okrem všeobecných politických požiadaviek žiadal riešiť problémy mesta a regiónu. Medzi hlavné politické požiadavky patrili: slobodné voľby, zrušenie ústavného článku o vedúcej úlohe Komunistickej strany Československa a spoločenský dialóg bez akýchkoľvek foriem násilia.

Požiadavky miestneho charakteru sa sústreďovali na zabezpečenie informovanosti verejnosti o stave životného prostredia a vyčlenenie prostriedkov na ekologické stavby. Obsahovali i výzvu vedúcim predstaviteľom okresu, aby osobne a pravdivo informovali verejnosť o situácií v okrese.

Rokovalo sa o priestoroch pre dialógy

Na generálnom štrajku v Michalovciach, ktorý moderovali a koordinovali členovia OKV OI VPN, sa 27. novembra zúčastnilo až do 7 000 občanov. Prvé oficiálne stretnutie koordinačného výboru s funkcionármi Mestského národného výboru (MsNV) v Michalovciach sa uskutočnilo 28. novembra 1989. Rokovalo sa o priestoroch pre dialógy, ako aj o prepožičaní zvukovej aparatúry.

Vznik výboru, zmeny zamestnancov

Za účasti asi 2000 občanov, sa konala 2. decembra na Fučíkovej (dnešnej Štefánikovej) ulici jedno zo zhromaždení. Účastníci zhromaždenia boli oboznámení s programovým postupom OKV OI VPN. V tomto čase ** vznikol v Michalovciach aj Koordinačný výbor VPN – ROMO.**

Dňa 5. Decembra 1989 vydal MsNV vyjadrenie k vtedajšej vnútroštátnej situácií. V ten istý deň došlo i k prvým personálnym zmenám v 13 – člennej rade MsNV.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Michalovský Tuzex, luxus na ktorý mnohí spomínajú: Pamätáte ešte, od koho ste kupovali bony?

Michalovčanov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme na socíkovské obchody: V spomienkach nechýba ani knedľa z Tatry!

Slovakotex, Šíravan…5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Michalovciach

Keď sa Michalovce v novembri 89 vzbúrili režimu: Čo sa o pohnutej dobe zachovalo v kronike?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM