Zuzana Ročeňová Iné športy

FOTO: Mikulášska túra michalovských turistov. 15 542 krokov s nádychom zimy

Uplynulý víkend skalných členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov (KST) Turista opäť vylákal do prírody, hoci počasie nebolo ideálne. Tentoraz si to namierili na Zemplínsku šíravu, Senderov a Vinianske jazero.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mikulášska túra michalovských turistov. 15 542 krokov s nádychom zimy
Zdroj: Dnes24.sk

Túra s nádychom zimy alebo dospelácky Mikuláš

Poslednú tohtoročnú ešte jesennú túru – Mikulášsky výlet absolvovali dospelí verní členovia klubu už z nádychom blížiacej sa zimy. ,,Mikuláš“ zopár sladkosti priniesol aj turistom, aby sa povzbudili v svižnom kroku.

Prvé kroky začali od brehov Zemplínskej šíravy (113 m n. m.) z rekreačného strediska pamätníkmi známeho ako Slnečný Lúč, dnes Hôrka. Silný vietor, teplota okolo bodu mrazu, no pocitovo aj niekoľko stupňov Celzia pod nulou, ich neodradil od kráčania ku kostolíku na Senderove.

Sedlo Malého a Veľkého Senderova

,,Pre nás domácich znalých terén,však nebol problém vybehnúť svižným krokom do sedla medzi Malým a Veľkým Senderovom v prírodnej rezervácií Vinianska stráň,“ hovorí Anton Hasák, predseda KST Turista Michalovce.

Pri vykopávkach niekdajšej sakrálnej (posvätnej) stavby sa trocha zdržali, kde sa im naskytol úchvatný výhľad na západný výbežok zemplínskeho mora a v hmle zahalené okresné mesto Michalovce. ,,Románsky kostolík sv. Kríža vybudovali pustovníci okolo 11.-12. storočia ako sedliacku stavbu, ktorá zanikla v 15. storočí,“ doplnil Anton Hasák.

Ďalšia púť viedla turistov najprv po chodníku s ledva viditeľnou značkou miestneho značenia, no keď sa značka úplne stratila nasmerovali si to na Malý Senderov cca 300 m n. m., bohužiaľ s výhľadom iba na susediaci Veľký Senderov (310 m n. m.).

Mikulášsky výlet dlhý 15 542 krokov

Neustálym klesaním o zhruba 100 výškových metrov po neznačenom lesnom chodníku vedúcom súbežne s príjazdovou cestou došli k známemu letnému rekreačnému stredisku Vinianske jazero. Tu teraz v ľudoprázdnej lokalite sa partia rozdelila, tí zdatnejší a početnejší obišli Šútovu, kopec nad jazerom a v obci Vinné sa znovu všetci stretli.

,,I keď nebol ideálny deň, vetrisko v korunách stromov hvízdal, sem tam spadla aj nejaká vločka, snehu v lese bolo tak do 5 cm, no na ceste sa na ňom už poriadne šmýkalo, čo okúsili aj vodiči. Náladu však vylepšovalo občas vykukujúce slniečko, takže Mikulášsky výlet dlhý 15 542 krokov sa vydaril,“ zhodnotil Anton Hasák.

Mikulášska túra michalovských turistov
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM