Zuzana Ročeňová Rôzne

Fotogaléria: Takto bývali naši predkovia. V Michalovciach vyrástla polozemnica!

Národopisná a archeologická expozícia Zemplínskeho múzea v Michalovciach sa rozšírila o slovanskú polozemnicu, ktorú môžeme vidieť v areáli múzea. Projekt starobylej polozemnice z obdobia 8. až 12. storočia nám odkrýva spôsob života starých Slovanov.

Ilustračný obrázok k článku Fotogaléria: Takto bývali naši predkovia. V Michalovciach vyrástla polozemnica!
Zdroj: Dnes24.sk

Vo vonkajších priestoroch Zemplínskeho múzea môžeme vidieť drevenú repliku stavby, v akej bývali naši predkovia. ,,Slovanské polozemnice boli obydliami starých Slovanov, ktorí žili aj na našom území. Našli sa náleziska aj v Michalovciach v lokalitách Hrádok, Sobraneckej cesty a v obci Hnojné. V takejto polozemnici žilo 5 až 6 ľudí,“ povedal Tibor Tabak zo Zemplínskeho múzea.

S myšlienkou prišiel študent archeológie

Zaujímavý projekt rekonštrukcie polozemnice, realizovalo Zemplínske múzeum s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja z programu Terra Incognita – Krajina nepoznaná, ktorý je súčasťou projektu EHMK Košice 2013. Múzeum získalo finančnú podporu vo výške 4216 eur.

,,S myšlienkou prišiel študent archeológie zo Strážskeho Štefan Olšav, ktorý predostrel návrh pánovi riaditeľovi Marošovi Demkovi. Myšlienka bola dobrá a tak sme napísali projekt na Terra Inkognita – Krajina nepoznaná. Získali sme finančné prostriedky a zrealizovalo sa to,“ uviedol Tibor Tabak.

Projekt je určený pre cieľovú skupinu študenti stredných a základných škôl, ale aj rodiny s deťmi.

Strecha pozostávajúca z viac ako 100 snopov

Na výstavbu spomínanej polozemnice využívali prírodný materiál ako tvrdé dubové drevo, rákosie a mazanicu. ,,Príprava materiálu trvala viac ako pol roka, drevo bolo potrebné nahotoviť, vysušiť, ošúpať od kôry, aby bolo dobre presušené. Samotná stavba trvala mesiac,“ povedal Tibor Tabak.

Steny sú vykladané dubovým drevom a vyplnené mazanicou, čo je zmes vody, hliny a slamy. Strecha pozostáva z rákosia, uviazaného do snopov. Ako doplnil T. Tabak: ,,Na tejto streche je viac ako 100 snopov.“ V drevenom objekte zapustenom 40 až 80 centimetrov do zeme sa teplota počas zimných dní pohybovala na úrovni 11 až 14 stupňov Celzia.

Foto: Michalovce24/Zem­plínske múzeum

Zemplínske múzeum v Michalovciach, projekt výstavby slovanskej polozemnice
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM