Ondrej Petričko Samospráva

Gaštanová aleja v Strážskom omladne: Vyše 100-ročné stromoradie čaká obnova

Jeden z poznávacích znakov mesta Strážske, kilometer dlhá gaštanová aleja, sa túto jeseň dočká revitalizácie. Z dvoch stoviek stromov viaceré nie sú v poriadku a časom ich nahradia nové jedince.

Ilustračný obrázok k článku Gaštanová aleja v Strážskom omladne: Vyše 100-ročné stromoradie čaká obnova
Zdroj: TASR

Stromoradie po obidvoch stranách cesty I/18, ktoré pozostáva z dvoch stoviek stromov, púta pozornosť motoristov a okoloidúcich hlavne v jarných mesiacoch, keď je plné gaštanových kvetov. Aleja je estetickým prvkom, no aj významným príspevkom k ochrane životného prostredia v meste s tradíciou chemického a strojárskeho priemyslu.

Aleju vysadili pred vyše sto rokmi

Gaštanovú aleju vysadili v mestečku Strážske (okr. Michalovce) pred vyše 100 rokmi robotníci miestneho veľkostatku. „Stalo sa to ešte v roku 1907, pred príchodom mladomanželov – Ladislava Séčeniho, ktorý bol ministrom a veľvyslancom v USA a Gladys Wanderbiltovej," vysvetlila Anna Zamborová z Mestského úradu v Strážskom.

Alejou, pod ktorou dnes prechádza cesta 1. triedy, sa v minulosti prichádzalo ku kaštieľu rodiny Séčeniovcov. Postavený bol na prelome 19. a 20. storočia a dodnes stojí v areáli mestského parku.

„Niektoré vyše 100-ročné stromy už postupne odchádzajú, majú obmedzenú životnosť, chceme ich preto časom nahradiť mladými stromami, ktoré postupne vyrastú z nových sadeníc," prezradila o projekte Zamborová.

Staré stromy zatiaľ neodstránia

O miestne gaštany sa podľa jej slov starajú každoročne pracovníci Mestského podniku služieb. Okrem orezávania konárov stromov ich aj dvakrát do roka striekajú najmä proti škodlivému hmyzu – ploskáčikovi pagaštanovému. Na jeseň vysadia v gaštanovej aleji približne 50 nových stromčekov, ktorých kúpu bude financovať spomínaný projekt. Staré stromy sa zatiaľ odstraňovať nebudú, ale zostanú na svojom pôvodnom mieste až do skončenia ich životnosti, zdôraznila Zamborová.

Mesto Strážske sa dostalo do povedomia verejnosti svojou alejou, ale aj viacerými impozantnými stromami, ktoré rastú dodnes v areáli mestského parku. Pred niekoľkými rokmi tam skolila víchrica topoľ biely unikátnych rozmerov. Bol to dovtedy najmohutnejší strom v strednej Európe.

Gaštanová aleja v Strážskom
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM