Ondrej Petričko Kultúra

Hendikepovaní umelci neskrývajú talent: Niektoré diela tvorili nohami alebo ústami

Výtvarné diela zhotovené hendikepovanými umelcami budú súčasťou novej výstavy, ktorú čoskoro otvoria v priestoroch Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Ľudia so zdravotným postihnutím tam budú prezentovať svoju tvorbu už po piaty raz.

Ilustračný obrázok k článku Hendikepovaní umelci neskrývajú talent: Niektoré diela tvorili nohami alebo ústami
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

„Výstava postihnutých umelcov – amatérov, nás približuje k svetu, v ktorom žijú. Svoje pocity pretavujú do obrazov, ale aj do iných foriem umeleckého stvárnenia, používajúc pritom rôzne výtvarné techniky. Tak ako každý umelec je konfrontovaný vo svojom živote s dotykom reality, u našich vystavujúcich umelcov je táto realita podstatou ich bytia, ich obmedzené pohybové danosti výzvou," prezradila Oľga Bohuslavová z Republikového centra Slovenského zväzu telesne postihnutých, ktoré je spoluorganizátorom výstavy.

Niektoré obrazy maľovali nohami alebo ústami

V Michalovciach sa chystajú vystavovať svoje práce Anna Ácsová, Emerencia Hlavatá, Viera Illášová, Miroslav Jány, Beáta Lukačovičová, Imrich Lisý, Jozef Sabo, Valéria Šikulová, Anton Súkenník, Oľga Šubínová, František Tóth a zopár ďalších výtvarníkov zo západného Slovenska.

Výtvarné práce amatérskych autorov sú spracované rôznymi technikami. „Návštevníci budú môcť zhliadnuť na výstave krajinky, portréty, ale aj abstraktné a iné diela. Telesné postihnutie autorov spôsobilo, že niektoré ich obrazy sú maľované pomocou práce nôh, úst či len jedného prsta na rukách. Ani ťažké zdravotné postihnutie teda nebolo prekážkou pri ich tvorbe, ich vynaliezavosť je obdivuhodná," povedala Bohuslavová.

Piaty ročník výstavy s názvom Svet ako ho vidím ja otvárajú v Zemplínskom múzeu v Michalovciach vernisážou 3. septembra o 16.30 hod. Diela hendikepovaných umelcov si návštevníci budú môcť pozrieť do konca septembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM