Rôzne

Hrnčiarska výroba oslavuje 600 rokov: V Pozdišovciach to parádne oslávia

V Michalovciach si pripomíname významné výročie prvej písomnej zmienky o hrnčiarstve. V Pozdišovciach pripravujú Harčarske dni, na ktorých nesmiete chýbať.

Ilustračný obrázok k článku Hrnčiarska výroba oslavuje 600 rokov: V Pozdišovciach to parádne oslávia
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Výrobou keramiky sa ľudia zaoberali už odjakživa a Zemplín nebol výnimkou. Za najznámejšiu obec, ktorá hrnčiarstvom doslova žila, sa pokladajú Pozdišovce. Práve legendárnej pozdišovskej keramike patrí významné miesto v histórii. Pri príležitosti 600 rokov písanej histórie hrnčiarstva v regióne sa v Pozdišovciach pri Michalovciach uskutoční podujatie Harčarske dňi (30. 9.-2. 10.2016).

Čítajte tiež: Posledný pozdišovský hrnčiar Ľubomír Lipai: Michalovčanov ohúril živou sochou!

Pozdišovská keramika

V Michalovciach si pripomíname významné výročie prvej písomnej zmienky o hrnčiarstve. Výrobou keramiky sa ľudia zaoberali už odjakživa. Strediská výroby neboli iba v špecializovaných lokalitách, ale všade tam, kde boli vhodné suroviny ako hlina a drevo na výpal. Legendárna pozdišovská keramika má na Slovensku dlhú tradíciu. Pre pozdišovskú keramiku je typický tmavý podklad s motívom farebných tanečníc. Pozdišovská keramika sa významne zapísala aj do kultúry. Inšpirovali sa ňou rozprávači, folkloristi a významné miesto má aj v erbe a pečati obce Pozdišovce, kde sa uskutoční významné podujatie.Hlavnou akciou bude výpal keramiky tradičným spôsobom v poľnej peci v kochu.

Čítajte tiež: V Michalovciach strhlo pozornosť parádne auto: Rolls-Royce, ktorý vlastnil vynálezca farebného televízora!

Legendárna keramika z Pozdišoviec.
3
Galéria
Zdroj: TASR

Čo na vás čaká?

Podujatie odštartuje v piatok 30. septembra o 10. hodine a potrvá až do večerných hodín. „Dušu hliny v podobe hrnčiarskeho folklóru návštevníkom priblížia folklórne skupiny Harčarki, Harčarik, Harčare v kultúrnom dome v sobotu 1. októbra od 16. hodiny,“ informovali organizátori. „Piatkový a nedeľný program sa uskutoční pri kochu, ktorý bol pre účely podujatia postavený na pozemku približne 500 metrov od kultúrneho domu smerom na Bačoveň,“ zverejnili usporiadatelia.

Čítajte tiež: Michalovskí turisti navštívili hrnčiarsku obec Pozdišovce

V nedeľu 2. októbra o 14:16 začne pri vychladnutom kochu Slávnosť hliny. „Hrnčiari predvedú spôsob práce v stredoveku i v súčasnosti, bude možné sa zabaviť s hlinou v tvorivých dielňach,“ prezradil organizačný tým. Návštevníkov zabaví Kladzanske Ľudove Divadlo hrou Laska po vichodňarski. Pri vykladaní vypálených výrobkov z pece sa dozviete, či sa prvý výpal po mnohých rokoch podaril.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM