Michal Lendel Kultúra

Inštalácie umelcov počas Bielej noci? Použije sa 3000 kvetov, 400 lampiónov aj 30 000 origami!

Ohromné čísla a rekordy sprevádzajú tohoročnú akciu Bielu noc/Nuit Blanche 2013. Podujatie, ktoré má ambíciu nenechať nikoho zaspať, prinesie nezabudnuteľné zážitky pre všetkých účastníkov.

Ilustračný obrázok k článku Inštalácie umelcov počas Bielej noci? Použije sa 3000 kvetov, 400 lampiónov aj 30 000 origami!
Zdroj: TASR

Doposiaľ najohromnejšia Biela noc…

Viacero prvenstiev a rekordov sa spája s Bielou nocou/Nuit Blanche 2013, ktorá sa už o niekoľko dní, 5. októbra o 19.00 h, začne v Košiciach.

Mesto bude žiť multižánrovým umením minimálne do druhej hodiny rannej, pričom umelci na svoje inštalácie použijú okrem iného 22 000 metrov špeciálne vyrobených nitiek, 30 000 papierových skladačiek origami, 500 metrov optických káblov, 3000 živých kvetov, 4000 kartónových roliek a 400 lampiónov. Pre návštevníkov je v rámci zbierky pre budúcoročnú Bielu noc pripravených 25 000 svietiacich bodiek. To všetko sa v štvorročnej histórii projektu v Košiciach dosiaľ neobjavilo.

„Všetky umelecké inštalácie si bude možné pozrieť tak ako doteraz, zadarmo. Vstupenky budú iba na hudobné podujatia. Niektoré akcie sa jednoducho nedajú robiť neobmedzene. Preto niektoré aj vstup na niektoré akcie nebude zadarmo,“ uviedla kurátorka akcie Zuzana Pacáková. Ako zdôraznila, vstupné pôjde na prípravu Bielej noci v roku 2014.

Stovka umelcov z desiatich krajín a troch kontinentov pripraví v centre mesta unikátne inštalácie na rekordných 41 stanovištiach. Nebudú chýbať tvorivé dielne pre deti a po prvýkrát sa návštevníci môžu tešiť okrem vizuálnych diel aj na koncerty. V Kasárňach/Kul­turparku poteší priaznivcov ambient house music britská skupina The Orb a tých, ktorí sa budú chcieť zabávať až do rána, polnočná Afterparty so 14 dídžejmi.

Dobrovoľný príspevok verejnosti…

„Veľkou tohoročnou novinkou bude práve zaangažovanosť verejnosti na tom, aby podujatie tohto formátu v Košiciach zostalo, aj naďalej prinášalo svetovú umeleckú kvalitu a pritom zostalo bezplatné. V spolupráci s organizáciou Košice – Turizmus sme založili občianske združenie Biela noc a pripravili aj verejnú zbierku. Heslom kampane je Bodka pre Bielu noc, pretože za dobrovoľný príspevok dostane každý návštevník svietiacu bodku. Ľudia sa tak stanú patrónmi podujatia a ukážu, že sú ochotní sa za kvalitné umenie postaviť aj takouto formou,“ dodala Pacáková.

Podľa nej si pozornosť svojou rozmanitosťou zaslúžia všetky inštalácie, ktoré v záujme návštevníkov koncentrovala do jednej „linky“. „Začína sa to pri Tabačke Kulturfabrik a končí v kasárňach na Kukučínovej. Iba malou odbočkou je Mestský park, kde sme sa vrátili po ročnej prestávke so zaujímavou vodno-svetelnou inštaláciou s názvom Drops/Kvapky z dielne košického štúdia ShowMedia a Košičana Braňa Bernára.,“ uviedla.

Zahraniční hostia…

Obľúbený 3D mapping v inovatívnej forme predstaví v Košiciach Talian Luca Pulvirenti, profesor nových médií zo Sicílie. Svoje dielo nazval Landmarks of memory and signs/Pomníky pamäte a predvedie ho na zadnej fasáde historickej budovy Štátneho divadla. Ďalším netradičným dielom bude interaktívna svetelná stena Water Light Graffiti od francúzskeho umelca Antonina Fourneau. Návštevníci si na nej môžu vyskúšať divácky veľmi obľúbené interaktívne maľovanie vodou, ktorá spúšťa svetelné body.

Rovnako po prvýkrát sa do tvorby inštalácií pre Bielu noc zapojí aj verejnosť, a to prostredníctvom takzvaného participačného diela, ktoré ľudia vytvárajú spolu s umelkyňou Mademoiselle Maurice. Pripravuje inštaláciu na ktorej stvárnenie potrebuje vyše 30.000 papierových skladačiek origami a umiestni ju na stenu Katovho domu pri Miklušovej väznici. Na výrobe skladačiek sa v týchto dňoch podieľajú klienti domovov sociálnej starostlivosti a študenti škôl v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, ale zapojila sa aj široká verejnosť a pridalo sa aj vedenie mesta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM