Tomáš Šuhajda Rôzne

Jazdíte na Ukrajinu? Nezabudnite na hasiaci prístroj či splnomocnenie od majiteľa požičaného auta

Množstvo ľudí aj z nášho okolia chodieva často na Ukrajinu, predovšetkým tankovať alebo na nákupy. Pozrite si, na čo si treba dať pozor, aby ste sa nedostali do problémov s tamojšími policajtmi.

Ilustračný obrázok k článku Jazdíte na Ukrajinu? Nezabudnite na hasiaci prístroj či splnomocnenie od majiteľa požičaného auta
Zdroj: TASR

Pozor na rýchlosť

Slováci sa na území Ukrajiny často dopúšťajú prekročenia najvyšších povolených rýchlostí. „V obci je najvyššia povolená rýchlosť 60 km/h, mimo obce 90 km/h, na rýchlostnej ceste 110 km/h a na diaľnici 130 km/h,“ vysvetľuje Denisa Baloghová, hovorkyňa policajného prezídia.

Splnomocnenie od majiteľa auta

„Ak naši občania cestujú k východným susedom s vozidlom, ktorého nie sú majiteľom, (ich meno nie je uvedené v osvedčení o technickom preukaze) je potrebné mať pri sebe overené splnomocnenie od majiteľa vozidla,“ odporúča ďalej Baloghová. Ukrajinské colné aj policajné orgány môžu podľa jej slov takéto potvrdenie vyžadovať.

Povinná výbava

Pred cestou do zahraničia sa odporúča zistiť si aj informácie o povinnej výbave vozidla, ktorá musí byť v súlade so zákonmi danej krajiny, napríklad na Ukrajine je jej súčasťou hasiaci prístroj.

Poplatky za používanie ukrajinských diaľnic motorovými vozidlami, ktoré sú registrované v iných krajinách sa nevyžadujú.

Policajti nemôžu vyberať hotovosť

V prípade riešenia dopravného priestupku je policajt oprávnený spísať administratívny zápis a postúpiť ho na správne konanie. „Policajti nie sú oprávnení riešiť priestupky na mieste finančnými pokutami v hotovosti, pokuty sa platia cez banky alebo oficiálne účty,“ upozorňuje hovorkyňa.

Tel. čísla, ktorá sa môžu na Ukrajine zísť:

  • konzulárne oddelenie Veľvyslanectva SR v Kyjeve: +0380/44/2340606, 2346007
  • diplomatická služba ZÚ Kyjev: +380/674665618
  • Generálny konzulát SR v Užhorode: +380/312/ 613495
  • diplomatická služba GK Užhorod: +380 503178719
  • požiarna ochrana: 101
  • polícia: 102
  • rýchla zdravotná pomoc: 103
  • záchranný systém: 112

Foto: ilustračné

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM