Ondrej Petričko Rôzne

Jazierko v starom lome označujú za malé Chorvátsko: Tyrkysovej vode sotvakto odolá!

Slnečné počasie a malebné prostredie láka k jazierku v bývalom kameňolome pri obci Beňatina v okrese Sobrance stovky návštevníkov z okolia, ale aj zahraničia. Ľudia označujú miesto za malé Chorvátsko, keďže scenériou a tyrkysovou priezračnou vodou pripomína Plitvické jazerá.

Ilustračný obrázok k článku Jazierko v starom lome označujú za malé Chorvátsko: Tyrkysovej vode sotvakto odolá!
Zdroj: TASR

Ťažbu travertínu v lome pri ukrajinských hraniciach pred rokmi ukončili, podzemná voda miesto zaliala a vytvorila jazierko. Oficiálne je tu vyhlásený zákaz kúpania, mnohí však neodolajú a kúpu sa na vlastné riziko. Zaujímavosťou je záhadná prírodná červená škvrna na skale, ktorá pripomína veľrybu.

Na turistické využitie zatiaľ nemajú financie

Pre turistov pri vodnej ploche sezónne funguje len malý bufet. Hoci ide o veľmi príťažlivé miesto, malá dedina na jeho turistické využitie nemá financie. Naopak, náklady má s odpratávaním odpadu po nezodpovedných návštevníkoch. „Keby sme z toho chceli urobiť rekreačné stredisko, treba v prvom rade projekt. Ten stojí nemalé peniaze a na to obec momentálne nemá," povedal beňatinský starosta Štefan Minčák. V budúcnosti podľa neho obec plánuje spoplatnenie parkovania pre autá.

Jazierko, kde sa darí rybám, skúmali pred dvoma rokmi potápači. Hĺbka uprostred dosahuje približne 7–8 metrov.

Jazierko pri Beňatine (okr. Sobrance) láka návštevníkov
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM