Zuzana Ročeňová Iné športy

Jesenný výlet michalovských turistov... Alebo, ako výlet z dedinského podujatia prerastie na okresné

Uplynulý víkend sa členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista v hojnom počte zúčastnili na oddychovej jesennej túre. Výlet prerástol z lokálneho dedinského podujatia na okresné podujatie.

Ilustračný obrázok k článku Jesenný výlet michalovských turistov... Alebo, ako výlet z dedinského podujatia prerastie na okresné
Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako 100 účastníkov, vrátane miestnych, niektorí aj so svojimi ratolesťami, ktorých je z roka na rok viac, sa stretlo v Pustom Čemernom, neďaleko Strážskeho. ,,Obec sa v písomnostiach spomína od 13. storočí ako „Chemernye“, ktorý názov vznikol pravdepodobne od Čemerice purpurovej, liečivej, no zároveň jedovatej byliny,“ vysvetľuje Anton Hasák, predseda najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista.

Pohodové kráčanie

„Kontrolu“ účasti NM KST T previedol hneď v úvode najmladší dvojročný člen Robko. Akcia pod záštitou KST Strážske a obyvateľov obce Pusté Čemerné sa začala od Mini baru miernym stúpaním, k miestnej rozhliadni. Počasie bolo chladné, len niečo okolo 6 stupňoch Celzia, so zdvíhajúcou sa hmlou. Ďalšou zastávkou bol, podľa miestnych, nikdy nevysychajúci prameň pod Verchovou dráhou v lesíku.

Neďaleko Vlčej hory (200 m n. m.) vyšli na hrebeň Pozdišovského chrbta vo Východoslovenskej pahorkatine. Kúsok od Dielnice venovali pozornosť nachádzajúcej sa východoslovenskej mohyle. So zaujímavosťami z danej lokality ich obohatil pán Dančišin. Pohodové kráčanie po hrebeňovke bolo okorenené, v jednom mieste, výhľadom do údolia Laborca.

Cieľový bod Kolová hora

Vďaka dobrému počasiu a veselej nálade mali rýchlo pred sebou cieľový bod túry, a to vrchol Kolovej hory, v nadmorskej výške 229 m n. m. Kúsoček odtiaľ, pri ruinách bývalej chaty Vlk sa turisti rozdelili.. Jedná časť pokračovala ďalej a väčším oblúkom prišla k obecnej strelnici, kde ich už čakala druhá skupina, ktorá si vybrala kratšiu trasu. Záver približne 10 kilometrového okruhu, na ktorom si huboví experti prišli na svoje, bol na nádvorí Mini baru, kde sa táto túra aj začala.

Vydarený jesenný výlet obohatený o labužnícku chuťovku

Časť členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista kráčali z opačného smeru, zo Strážskeho a v polovici sa stretli s druhou posádkou. Na spokojných turistov čakalo chutné prekvapenie. Labužnícku kapustnicu, pripravenú domácimi nadšencami turistiky, nikto neodmietol.

„Jesenný výlet mal úspech, každý bol nad mieru spokojný. Obloha sa vyjasnila, slniečko len zdanlivo hrialo lebo bolo iba 10 stupňov Celzia, vietor tiež vôbec nefúkal, takže celkovo bolo „fajne“,“ zhodnotil Anton Hasák.

Jesenný výlet michalovských turistov na Kolovú horu
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM