Iné športy

Jubilejný výstup michalovských turistov: Kvôli upršanému počasiu sa výhľadu nedočkali

Jubilejný desiaty výstup na Zaňovec sa členom najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista nevydaril, kvôli upršanému počasiu. V rámci siedmeho regionálneho zimného zrazu si turisti aspoň vychutnali krásy pútnickej dediny Klokočov, Zemplínskej šíravy a obce Vinné.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejný výstup michalovských turistov: Kvôli upršanému počasiu sa výhľadu nedočkali
Zdroj: Dnes24.sk

Uplynulý víkend sa naši michalovskí turisti vybrali na ďalšiu turistickú prechádzku, avšak počasie im tento raz veľmi neprialo. Putovanie nie príliš veľkej skupiny skalných členov klubu sa začalo zo známej pútnickej obce Klokočov, ktorá leží blízko Zemplínskej šíravy. „Obec ležiaca pri brehoch Zemplínskej šíravy (113 m n. m) je písomne doložená od r. 1358, no tunajší priestor bol obývaný už minimálne v mladšej dobe bronzovej,“ vysvetľuje Anton Hasák, predseda michalovského KST Turista.

Mračná a nevydarený výhľad

Ich prvé kroky smerovali obcou Klokočou severným smerom, po vstupe do lesa hneď za ihriskom už išli po miestami ujazdenej snehovej vrstve, hoci v okolitej prírode ho tiež až tak veľa nebolo. Po pár kilometroch stúpania popri Skalnom potoku tečúcom spod Kyjova (821 m. n.m) si to namierili na západ.

Ďalšie rovnako dlhé, no o niečo strmšie stúpanie, no už v hustnúcom daždi ich pomaličky doviedlo do sedla pod Zaňovcom (470 m n. m).„Dúfali sme zbytočne. Prevaľujúce sa mračná nad vrcholom Zaňovca (507 m n. m) a celým pohorím, nám zmarili inokedy pekný výhľad,“ hovorí Anton Hasák.

Zachovaná tradícia, aj napriek upršanému počasiu

Cesta ďalej už len neustálym klesaním sa po kilometri pri partizánskom pamätníku pod Pirnagovým vrchom zvrtla na juh a po necelej hodinke skončila pri letnom, teraz ľudoprázdnom rekreačnom stredisku – Vinianskom jazere. Ešte sa prebehli cez vinice na južných svahoch Šútovej (319 m n. m) a boli v cieli naplánovanej trasy v obci Vinné.

„I keď z názvu aj z kalendára bolo jasné, že sa jedná o zimné podujatie, teplota (6 ºC), dážď a minimum snehu tomu vôbec nenasvedčovalo. Prítomní i keď zmoknutí boli radi, že tradícia sa neprerušila a desiaty výstup na Zaňovec, v rámci piatej tohtoročná akcia v NM KST T, sa uskutočnil,“ zhodnotil Hasák.

Zimný výstup michalovským turistov na Zaňovec
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM