Ondrej Petričko Samospráva

Kaplnka, pedikúra, posilňovňa, jedáleň, masážne vane: Toto je nové zariadenie pre seniorov v Michalovciach!

Vybavenie ako vo wellness centre majú od dnes k dispozícii dôchodcovia v novej prístavbe Zariadenia pre seniorov na Hollého ulici v Michalovciach. Starkým tam naozaj nič nechýba. Veď sa presvedčte sami.

Ilustračný obrázok k článku Kaplnka, pedikúra, posilňovňa, jedáleň, masážne vane: Toto je nové zariadenie pre seniorov v Michalovciach!
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

V stredu popoludní slávnostne prestrihli pásku v prístavbe Zariadenia pre seniorov na Hollého ulici. Tá nepochybne zvýši komfort klientov v tomto zariadení. Okrem prístavby, v ktorej nechýba vývarovňa, jedáleň, posilňovňa, kaplnka, relaxačné centrum, spoločenská miestnosť, sa v projekte myslelo aj na existujúcu budovu, ktorá sa zateplila a vybudovala sa aj vlastná kotolňa.

Seniori nemali priestor pre spoločenský život

Pôvodná budova Zariadenia pre seniorov mala zlé izolačné vlastnosti, dochádzalo k úniku tepla a vysokým nákladom na vykurovanie, v zariadení boli znefunkčnené elektrické rozvody. „V zariadení absentovala kuchyňa a vývarovňa stravy, zdravotnícke služby boli v zariadení poskytované len na bytových jednotkách, rehabilitácie boli poskytované v nevyhovujúcej malej miestnosti, zariadenie bolo minimálne debarierizované. Neexistovali priestory pre poskytovanie ďalších zdravotníckych a sociálnych služieb, priestory pre knižnicu, spoločenské a voľno-časové aktivity, činnosti v pracovných dielňach, o ktoré je medzi seniormi veľký záujem,“ vysvetlila hovorkyňa primátora a MsÚ Iveta Palečková Dodala, že seniori sa stretávali na chodbách zariadenia z dôvodu chýbajúcej spoločenskej miestnosti.

Keďže vekový priemer 178 klientov sa pohybuje okolo 73 rokov, nedostatkom vhodných spoločných priestorov dochádzalo k obmedzeniu vzájomných kontaktov, k ich sociálnej izolácii.

Projekt si vyžiadal viac ako 3,3 milióna eur

Mesto podalo projekt koncom augusta 2009. Hlavnými cieľmi projektu bolo prístavbou zariadenia zvýšiť kapacitu zariadenia, rozsah a úroveň poskytovaných sociálnych služieb, odstrániť bariéry, rekonštruovať a modernizovať vnútorné priestory s cieľom ich povýšenia na európsky štandard, znížiť energetickú náročnosť budovy prostredníctvom zateplenia a vybudovania vlastnej kotolne.

„Mesto Michalovce zrealizovalo projekt na prístavbu a rekonštrukciu Zariadenia pre seniorov na Hollého ulici z nenávratného finančného príspevku vo výške 3 142 096,44 eur z fondu ERDF, štátneho rozpočtu. Mesto sa podieľalo na spolufinancovaní projektu z vlastných zdrojov vo výške 165 373,50 eur,“ uzavrela hovorkyňa.

O tom, ako to v Zariadení pre seniorov vyzerá sa môžete presvedčiť prostredníctvom videa a našej bohatej fotogalérie.

Kaplnka v prístavbe Zariadenia seniorov
1
Galéria
Nové zariadenie pre seniorov
19
Galéria
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM