Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Michalovciach, do ktorých by ste mali zavítať

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Michalovciach, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: TASR

Malé Chorvátsko

Tyrkysové jazierko vzniklo v bývalom kameňolome, kde sa našla skamenelina 5 metrov dlhej ryby, preto bolo ťažba zastavená. Zároveň došlo k zaplaveniu kameňolomu spodnou vodou a vytvoreniu jazierka, ktoré svojou scenériou pripomína Plitvické jazerá. Beňatina sa nachádza v okrese Sobrance medzi dedinami Beňatina a Inovce. Na 10 metrov vysokých útesoch je zaujímavo sfarbený vápenec, jeho červenohnedé sfarbenie má predstavovať 5 metrov vysoký odtlačok (skamenelinu) pravekej veľryby, ktorá akoby sa vrhala hlavou dolu do vody. Väčšine ľudí to skôr pripadá ako náhodne vytvorený obraz zo sfarbeného vápenca.

Pozdišovský kaštieľ

Sirmajovský kaštieľ (1648) je národná kultúrna pamiatka Pozdišoviec. Dal ho postaviť vtedajší podžupan Zemplínskej stolice Peter Sirmaj, ktorý ho ako jeden z najkrajších v stolici testamentárne určil za rodinné sídlo. Začiatkom i koncom 19. stor. bol prestavaný v klasicistickom a pseudogotickom slohu. Vo vstupnom vestibule sú pruské, v ostatných miestnostiach valené klenby s lunetami. Nad vchodom z nádvoria je umiestnený kamenný portál so sirmajovským erbom.

Skrytý Senderov

Nachádza sa východne od obce Vinné v komplexe Veľkého a Malého Senderova a tvorí prírodnú rezerváciu s rozlohou 28 ha. V lokalite je zaznamenaný výskyt vzácnych druhov rastlinstva ako kostrava dalmatská, nátržník piesočný a iné. Porast poskytuje vhodné podmienky pre hniezdenie rozmanitému drobnému vtáctvu a dravému hmyzu, zvlášť vzácnym motýľom a chrobákom. V lokalite sa nachádza aj zrúcanina kostola. Kostolík predstavuje eremitskú stavbu, ktorej začiatky výstavby spadajú do 11. – 12. storočia. Bola to rustikálna stavba, ktorej zánik sa kladie do 15. Storočia.

Vtáčí raj

Národná prírodná rezervácia Senné rybníky sa rozprestiera pri Sennom, kde sa nachádza tzv. senianska depresia, jedna z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe. Svojím vedeckým a ochranárskym významom nadobudla medzinárodný charakter. Senné rybníky sú národnou prírodnou rezerváciou, ktorá predstavuje mimoriadne cenné a významné územie z dôvodu výskytu vodného a pri vode žijúceho vtáctva a jedinečnú oddychovú lokalitu na jarnom a jesennom migračnom ťahu.Zahŕňa v sebe Národnú prírodnú rezerváciu, sústavu chovných rybníkov a okolité lúky. Podľa výskumov cez ňu tiahne cca 160 druhov a na nej hniezdi vyše 50 druhov vtáctva.

Jazdiareň

Jazdiareň Hipocentrum je zameraná na poskytovanie turistických služieb hlavne v oblasti jazdenia. Pre menej náročných návštevníkov je k dispozícií jazdenie na vedenom koni. Dve vonkajšie jazdiarne sú určené pre náročnejších zákazníkov, ktorí majú už nejaké jazdecké skúsenosti s koňmi a chcú si zajazdiť samostatne podľa svojich skúsenosti. Ak sa chcete naučiť jazdiť, je tu pre vás výučba jazdy s inštruktorom, ktorý má za úlohu ukázať vám základy jazdenia počas lekcií. Návštevníci, ktorí majú záujem o vychádzku v okolí Zemplínskej šíravy využívajú možnosť vychádzok do okolia jazdiarne s doprovodom. Ušľachtilé zvieratá nájdete pred odbočkou do obce Vinné po pravej strane od Michaloviec (na začiatku Hôrky).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM