Správy

Keď sa Michalovce v novembri 89 vzbúrili režimu: Čo sa o pohnutej dobe zachovalo v kronike?

Stovky ľudí na námestí so spoločným cieľom... Čo hovorí michalovská kronika o nežnej revolúcii? Ako to bolo pred 26 rokmi na michalovskom námestí, kde ľudia vyjadrili nesúhlas s vládou jednej strany?

Ilustračný obrázok k článku Keď sa Michalovce v novembri 89 vzbúrili režimu: Čo sa o pohnutej dobe zachovalo v kronike?
Zdroj: TASR

Už o pár dní si pripomenieme 26. výročie Nežnej revolúcie. S tou bol spojený aj dvojhodinový generálny štrajk, ktorý sa uskutočnil 27. novembra 1989 v celom Československu a ktorý potvrdil vôľu občanov skoncovať s vládou jednej strany.

Generálny štrajk na podporu spravodlivých požiadaviek vysokoškolákov a občianskych iniciatív vypukol aj v Michalovciach. Masového mítingu sa zúčastnili tisíce ľudí. V centre mesta bolo vidno desiatky zástav a transparentov s nápismi oslavujúcimi slobodu ako napríklad „Jednota ľudu zvíťazila, vitaj sloboda!“.

Dôkazy o obrovskej podpore Generálneho štrajku v Michalovciach nájdeme aj Kronike mesta Michalovce a publikácií Dejiny Michaloviec. „Zásah policajných jednotiek proti študentskej manifestácii v Prahe 17. novembra v krátkom čase zaktivizoval praktický celú spoločnosť. Spontánne hnutie občanov usmerňovali predovšetkým vysokoškolské a umelecké centrá, ktorých absencia v Michalovciach spôsobila, že verejné prejavy nespokojnosti obyvateľov sa oproti väčším mestám oneskorili.“

"V Michalovciach sa prvá spontánna manifestácia konala v piatok 24. novembra, v popoludňajších hodinách za účasti prevažne mladých ľudí. Zišlo sa ich približne 400 študentov a občanov, ktorí podporovali myšlienky Občianskeho fóra a Verejnosti proti násiliu, tiež výzvu na plánovaný generálny štrajk,“ uvádza sa v kronike nášho mesta.

Dňa 26. novembra 1989 bol v Michalovciach založený Okresný koordinačný výbor občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu (OKV OI VPN). Výbor sa schádzal na Borošovej (dnešnej Užhorodskej) ulici č. 38.

Druhá manifestácia nasledovala 26. novembra, na nej vydal výbor Verejnosti proti násiliu (VPN) v Michalovciach vyhlásenie, v ktorom okrem všeobecných politických požiadaviek žiadal riešiť problémy mesta a regiónu. Medzi hlavné politické požiadavky patrili: slobodné voľby, zrušenie ústavného článku o vedúcej úlohe Komunistickej strany Československa a spoločenský dialóg bez akýchkoľvek foriem násilia

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Michalovský Tuzex, luxus na ktorý mnohí spomínajú: Pamätáte ešte, od koho ste kupovali bony?

Slovakotex, Šíravan…5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Michalovciach

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM