Rôzne

Kráľovné jesene v Michalovciach a okolí: Poradíme vám, kde si ich môžete nazbierať

Pochuťte si aj vy na kráľovnách jesene. Nazbierať si ich môžete aj v Michalovciach a okolí. Prinášame vám niekoľko tipov.

Ilustračný obrázok k článku Kráľovné jesene v Michalovciach a okolí: Poradíme vám, kde si ich môžete nazbierať
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Kto by ich nemal rád? A hlavne, keď sme prechladnutí alebo si chceme dopriať po domácky vyrobenú chutnú špecialitu. Reč je o šípkach, ktoré sa zvyknú nazývať aj ako kráľovné jesene. My vám teraz prezradíme, kde si ich v Michalovciach a okolí môžete nazbierať.

Čítajte tiež: Zvuk motora a ľudia dvíhali hlavy hore: Aj takto sa dá lietať nad Šíravou, VIDEO

Na prechádzke za šípkami

Šípky sú pochúťkou, ktoré sú dobre známe aj Michalovčanom. Môžete ich nájsť aj v našich končinách a nemusíte pritom vôbec chodiť ďaleko. Zberom šípok si môžete spríjemniť jesennú prechádzku aj pri Šírave. Treba odtrhávať zrelé, nezamrznuté, suché a nepoškodené šípky. Majú oranžovú až tmavočervenú farbu a priam sa vám ponúkajú na zber práve v týchto dňoch. Použiť môžeme čerstvo odtrhnuté alebo vysušené. Robia sa z nich čajíky, džemy, kompóty, víno i alkohol. Výborné sú ako základ pre omáčky k divine a červenému mäsu.

Čítajte tiež: Do Michaloviec mieria siláci. Zažijeme aj exhibíciu thajského boxu

Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Kde nájdete šípky?

Šípky nájdete v týchto dňoch aj vo viacerých lokalitách v Michalovciach a okolí. Ak si chcete nazbierať tento dar prírody, prinášame vám niekoľko tipov, kam sa za ním vybrať.

Nájsť sa dajú pri vode v okolí Šíravy, ale aj v lesných častiach. Na miestach, kde začína les alebo lúka. Niekde sú ešte nedozreté a inde sú krásne červené. Majú svoju typickú farbu. Ideálne je vraj sa poobzerať v zarastenom kroví, kde sú rozrastené aj tieto vitamínové bomby. A to napríklad v rekreačnom stredisku Lúč. Pár metrov od vody sú popri chodníkoch bohato obdarené kriky. Na hrádzi pri obci Lúčky sa červenajú tiež.

Naši čitatelia nám prezradili aj ďalšie tipy. Červené plody nájdete tiež na Hrádku, v areáli 1. ZŠ dole pri bežeckej dráhe, či popri Laborci. Máte ďalšie tipy? Napíšte nám do komentára, kde ste pri jesenných prechádzkach narazili na kríky posiate šípkami.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Chutné kráľovné jesene: Michalovčania, dopriať si ich môžete aj vy
7
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM