Kultúra

Kráľovský rod v Michalovciach: Zaujímavá beseda, ktorá mnohé objasní

Metropola Zemplína privíta český kráľovský rod Přemyslovcov. Počas prednášky sa dozviete zaujímavé veci od fundovaného prednášajúceho. Kto ním bude?

Ilustračný obrázok k článku Kráľovský rod v Michalovciach: Zaujímavá beseda, ktorá mnohé objasní
Zdroj: TASR

Přemyslovci – český panovnícky rod

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického vás pozýva na prednášku spojenú s besedou Přemyslovci – český panovnícky rod. Přemyslovci boli príslušníci českého panovníckeho rodu, ktorý vládol v Čechách od konca 9. storočia do roku 1306. Okrem českého zasadli i na uhorský a poľský trón. V českých krajinách panovali i na Morave (ako údelné kniežatá brnianske, znojemské a olomoucké). Hlavná línia vymrela po meči v r. 1306, vo vedľajšej (opavskej) línii vymreli až v r. 1521.

Kráľovský trón

Český kráľovský rod Přemyslovcov dosiahol vrchol počas panovania Václava II., ktorý zabezpečil pre svojho syna Václava III. uhorský trón a sám sa stal aj poľským panovníkom. Po jeho smrti sa mladý Václav III. uhorského trónu vzdal a snažil sa zabezpečiť pre seba okrem českého kráľovstva aj poľské ako dedičstvo po otcovi. Pri príprave vojenského ťaženia do Poľska bol 4. augusta 1306 zavraždený. Odvtedy uplynulo 700 rokov.

Dozvedieť viac sa môžete v podelok 1. februára o 16. hodine v knižnici v Michalovciach. Prednášať vám bude Miroslav Schýbal. Za prednáškou stojí Miestny klub Michalovce Českého spolu pri Košiciach.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Vybrali sme to za vás: 10 podujatí, ktoré vo februári odporúčame zažiť v Michalovciach

O voľby prejavili záujem aj stovky Michalovčanov spoza hraníc: Voliť budú aj z poriadne exotických destinácií

Kuriozita v Michalovciach, o ktorej vie málokto: Tipnite si, koľko ľudí býva na tejto ulici

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM