Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Krásne podujatie neďaleko Michaloviec: Zažite atmosféru furmanských pretekov

Neďaleko nášho mesta to ožije dupotom koní. Priaznivci týchto krásnych zvierat si môžu už onedlho vyraziť na furmanské preteky. Na aké lákadlá sa dá tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Krásne podujatie neďaleko Michaloviec: Zažite atmosféru furmanských pretekov
Zdroj: TASR

Atmosféru furmanských pretekov môžete zažiť 20. augusta v Sobranciach. Okrem krásnych koní na návštevníkov čaká aj prezentácia remesiel, folklóru i slovenských tradícií.

Ušľachtilé zvieratá

Kone hlavne v minulosti pomáhali ľuďom pri ťažkej práci na poli aj v lese, boli pomocníkom a druhom človeka od nepamäti. Miestni gazdovia vám dokážu, že kôň a schopnosť človeka rozumieť týmto ušľachtilým zvieratám ešte zďaleka nie sú históriou. Návštevníci si budú môcť v Sobranciach zblízka pozrieť kone chované v miestnom prostredí a predovšetkým gazdovské chladnokrvníky.

„Naša zemplínska oblasť bola oddávna známa krásnym folklórom a pracovitými ľuďmi a aj to je pre organizátorov veľkou inšpiráciou, že si zaspomíname na časy, keď sa furmanským remeslom živila veľká časť obyvateľstva v našom regióne,“ uvádzajú organizátori Furmanských pretekov v Sobranciach.

Podujatie vychádza z toho, čo furmani naozaj reálne robia v lese, kde sú ťažné kone aj dnes najviac využívané. Najmä pri prebierkovej ťažbe, kde sa nedá využiť mechanizácia, musí totiž kôň vytiahnuť vyťažené drevo bez toho, aby poškodil mladý porast či polámal stromčeky.

Súťaž koní aj kuchárov

„Furmanské preteky sa tešia obrovskému záujmu nielen Sobrančanov a širokého okolia, ale vítame účastníkov aj z iných kútov nášho kraja,“ prezradili usporiadatelia a doplnili, že najväčšiu radosť však majú deti, pre ktoré sú koníky veľkou atrakciou. Krásne popoludnie spestrí v nedeľu 20. augusta pozvaná hudobná, či spevácka skupina, varenie furmanského guľášu, aj súťaž O najkrajší pár koní, ktorá sa teší veľkému záujmu divákov.

Šiesty ročník bude podľa slov organizátorov atraktívnejší než predošlé ročníky, pretože furmanský deň bude spojený aj s remeselníkmi, ktorí budú svoje remeslo predvádzať v tvorivých dielničkách. Účastníci podujatia budú mať možnosť vyskúšať si remeslá, na ktoré už možno aj zabudli. Organizátori sa taktiež rozhodli zorganizovať aj Súboj kuchárov, ktorí pripravia špeciality z nášho regiónu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM