Správy

Krupobitie v našom okrese spôsobilo obrovské škody na úrode: Pohybujú sa v miliónoch eur, FOTO

Búrky, ktoré sa v stredu (6.7.) prehnali Michalovským a Sobraneckým okresom, priniesli okrem popadaných stromov, vytopených pivníc a strhnutých striech aj obrovské škody na úrode.

Ilustračný obrázok k článku Krupobitie v našom okrese spôsobilo obrovské škody na úrode: Pohybujú sa v miliónoch eur, FOTO
Zdroj: TASR

Agropodnikateľ Jozef Knežo z Jastrabia pri Michalovciach uviedol, že silné krupobitie mu zničilo 500 hektárov (ha) úrody. „Na 150 ha máme lúky a tie už boli pozbierané v balíkoch. Ale mali sme urobený senáž, tak ešte aj do toho nám narobil diery. Dnes to opravujeme a prebaľujeme tak, aby sme ho zachránili,“ vysvetlil pestovateľ.

Úroda je zničená

Zničená bola sója, husto siate obilniny, kukurica a repka. „Toto nešťastie nás postihlo v období, keď obilniny boli pred zberom. Repka bola tri dni pred zberom a kukurica bola pred kvitnutím. Sója bola vo fáze kvitnutia,“ povedal Knežo. Zachrániť sa im podarilo 20 ha jačmeňa, ktorý už majú vymlátený. Ostatná úroda bola 100-percentne zničená. „Kukurica sa dá zosilážovať. Už sme rozbehli s firmami, ktoré sa zaoberajú výrobou siláže a produkciou osiva, aby nám zohnali nejaké látky, s ktorými by sme to mohli zakonzervovať,“ vysvetlil podnikateľ. Podľa jeho slov však siláž nemusí byť kvalitná a možno nebude vhodná na skrmovanie.

Čítajte tiež: Metropola Zemplína po dažďovej smršti: Odporúčania hasičov pre Michalovčanov!

Aké boli najväčšie škody?

Škody sa podľa Kneža pohybujú v státisícoch eur. „V minulom roku sme to mali poistené spolu s kolegom, ale sme povedali, že to už poslednýkrát,“ uviedol s tým, že mali za sebou sedem krupobití a poisťovňa im škody neuznala.

Predbežné škody na určených miestach v Sobraneckom a Michalovskom okrese boli poisťovňou vyčíslené na sumu približne 3,5 milióna eur. „Počiatočné odhady škôd na poškodených plochách stanovili likvidátori až na približne 7000 ha poľnohospodárskej pôdy. Najväčšie škody boli spôsobené predovšetkým na repkách, obilninách, kukurici, sóji, slnečnici,“ uviedla Agra poisťovňa.

Môže vás zaujímať:

Michalovcami sa prehnala silná búrka: VIDEO, čo dokázala napáchať!

Búrka sa poriadne vyzúrila aj v okolí Michaloviec: Voda zalievala pivnice, krúpy poškodili nielen domy, FOTO

Škody na úrode po krupobití v michalovskom okrese
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM