Marcel Páleš Krimi

Kuriózna situácia na súde s veľkopodnikateľom: Obhajca odišiel!

Hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, v prípade veľkopodnikateľa Mikuláša V. dnes súd prerušil do 15.00 h a prikázal jednému z pôvodných obhajcov Mikuláša V. Štefanovi Hajdu dostaviť sa naň.

Ilustračný obrázok k článku Kuriózna situácia na súde s veľkopodnikateľom: Obhajca odišiel!
Zdroj: TASR

Jednoducho odišiel…

Ráno sa na súd totiž dostavil advokát Ľubomír Hrežďovič, ktorý Mikuláša V. počas pojednávaní od vlaňajška tiež zastupoval, no pojednávaciu miestnosť opustil s tým, že zo zákona už obhajcom Mikuláša V. nie je. Mikuláš V. ale vypovedal plnú moc aj druhému obhajcovi.

Predseda senátu obhajcu upozornil, že trestný poriadok ukladá povinnosť vykonávať zastupovanie do prevzatia zastupovania iným obhajcom. Hrežďovič namietal, že obhajcom Mikuláša V. už nie je od 11. apríla, nakoľko mu zanikol mandát na obhajobu a obžalovaný už nemá k nemu dôveru. Mikuláš V. si zvolil nového obhajcu.

Zákon či vôľa?

Predseda senátu naďalej obhajcu upozorňoval, že odísť nemôže, nakoľko neplatí vôľa, ale zákon, pretože v tejto trestnej veci je stále obhajcom obvineného. Ten napriek tomu odišiel. Hajdu, ktorému Mikuláš V. taktiež vypovedal plnú moc, sa má dostaviť do 15.00 h.

Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spáchal svojou trestnou činnosťou škodu 58,1 milióna eur. Obvinený zastupoval v tomto prípade 11 vlastných spoločností, ktoré obchodovali vzájomne medzi sebou. Trestnú činnosť mal páchať v rokoch 2008 – 2011 najmä v okrese Trebišov. Fiktívne v účtovných a daňových dokladoch deklaroval obchodovanie s 55,306 miliónmi euroočiek (štepné prúty jabloní) a so 414,2 miliónmi kusov lykožrúta.

Kuriózna situácia

„Hodnotím to ako veľmi kurióznu situáciu a z môjho subjektívneho pohľadu za 22 rokov svojej prokurátorskej činnosti som obdobnú situáciu nezažil,“ povedal prokurátor ÚŠP Ján Šanta. Zákon podľa neho hovorí jasnou rečou, že do faktického prevzatia právneho zastupovania novým obhajcom je pôvodný obhajca povinný zastupovať obžalovaného.

„Obžalovaný nesie sám zodpovednosť za to, či si zvolí obhajcu na poslednú chvíľu alebo nie. Musí niesť aj následky z toho plynúce,“ podotkol Šanta. „Dnes už je len máloktoré pojednávanie také, kde by sme necítili podozrenie z nejakej obštrukcie, ale to už nech si každý vyhodnotí sám,“ uviedol prokurátor ÚŠP.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM