Rôzne

Len začnete čítať a na mnohých Michalovčanov doľahne nostalgia: 5 spôsobov ako sme trávili prestávky v škole bez webu a mobilov

Dnes si už deti bez mobilov, počítačových hier či herných konzol život ani nevedia predstaviť. Tí skôr narodení takéto technické vymoženosti nepoznali, napriek tomu sa nikdy nenudili. Spomínate si na posielanie papierikov? :-)

Ilustračný obrázok k článku Len začnete čítať a na mnohých Michalovčanov doľahne nostalgia: 5 spôsobov ako sme trávili prestávky v škole bez webu a mobilov
Zdroj: TASR

V dnešnej dobe je internet plný videí, ktoré sa podarí študentom počas prestávok natočiť. Prioritou dnešnej mládeže sa stali rozhovory s kamarátmi na facebooku. V časoch, nie tak dávnych, to bolo inak. Počas prestávok a niekedy aj vyučovacích hodín fungovali staré dobré papieriky s odkazmi a hry, ktorými si vtedajšia mládež krátila chvíle. Michalovčania si spomenuli na tieto…

Nebo, peklo

Pamätáte na papierovú skladačku, ktorú ste vložili do rúk a prstami ste ju ovládali? Nakreslili ste si na ňu obrázky alebo napísali meno chlapca/dievčaťa, ktoré sa vám páčilo… „Papier sa poskladal do požadovaného tvaru, vyfarbili ste časti papiera, ktoré boli na vrchnej strane rôznymi farbičkami. Potom na časti papiera, ktoré boli viditeľné po roztvorení skladačky boli napríklad číslice od 1 po 8,“ zaspomínala si Marianna (31). Pod každý trojuholník s číslom sa mohla ukrývať aj nejaká úloha. Deti to hrávali rôzne.

Skákanie cez gumu

Hovorí vám ešte niečo skákanie cez gumu? „Túto hru zvykli hrávať väčšinou dievčatá. Spôsobov ako skákať gumu sme poznali neúrekom,“ spomenula si Katka (30). Stačí si vraj iba v galantérii kúpiť hrubšiu gumu. „Ak si už nepamätáte presné zostavy, vymyslite niečo nové. Na začiatok pomôžu aj stoličky, prípadne jej vonku vymyslite držiaky na gumu,“ dodala tip.

Horúci zemiak a vybíjaná

Horúci zemiak alebo vybíjaná sa hrala v tímoch. „Zemiak alebo lopta sa nemohla chytiť, inak z kola hráč vypadol,“ vysvetlil Peter (37). Pri vybíjanej sa zasa postavili do kruhu a do stredu išiel vždy jeden človek. Ten z nich, kto dnu vydržal najdlhšie, bol nakoniec víťazom.

Meno, mesto, zviera, vec

„Klasická hra, ktorú starší neskôr hrávali aj ako KTO/S KÝM/ČO/­ROBILI,“ povedal Jožo (26). Zo začiatku sa cvičila pamäť detí, potom vznikali vtipné vety. „Papier sa poskladal do vejára, aby nik nevidel kto a čo pred ním napísal,“dodal.

Pred mobilmi tamagoči

Neskôr prišlo POGO. „Krúžky s rôznymi obrázkami a z rôznych materiálov, ktoré sa menili. Pribudlo tamagoči – zvieratko, ktoré ste cez hodiny kŕmili inak by zomrelo,“ povedala nám Jana (30). Dnes by sme zase podľa nej asi my neprežili bez mobilov, notebookov, playstation a pod.

Môže vás zaujímať:

Festivalové prípravy na šíravskom amfiku v plnom prúde: Poznáme ako prví hlavné ťaháky!

Z magických spomienok na vás zavanie nostalgia: 5 detských hier, ktoré by určite stálo za to oprášiť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM