Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Leží len na skok od nášho mesta: Zoznámte sa s obcou, ktorú vyhlásili za najkrajšiu na Slovensku!

Internetové hlasovanie rozhodlo o najkrajšej obci na Slovensku. Nachádza sa v našich končinách, len niekoľko kilometrov od nášho mesta. Čím je táto dedina zaujímavá a čo všetko je v nej k videniu?

Ilustračný obrázok k článku Leží len na skok od nášho mesta: Zoznámte sa s obcou, ktorú vyhlásili za najkrajšiu na Slovensku!
Zdroj: TASR

Za najkrajšiu na Slovensku vyhlásili v tomto roku obec Hlinné vo Vranovskom okrese. O jej prvenstve rozhodlo internetové hlasovanie na portáli Slovakregion.sk.

„Verím, že nám okrem domácich dali svoje hlasy aj cudzí ľudia. V obci máme čerpaciu stanicu, reštauráciu a v sobotu sa u nás pravidelne konajú svadby. Na turistiku zasa pozývajú blízke Slanské vrchy a miestny liečivý prameň. Počas roka k nám teda prichádza ozaj veľa návštevníkov,“ priblížila starostka Hlin­ného Milena Naštová Hladová.

Zmena tváre

Obec leží na hlavnom ťahu medzi Vranovom a Prešovom. Jej tvár sa za posledné roky zmenila. Vynovili štátnu cestu, miestne školy, dokončili vodovod a kanalizáciu, pribudli nové obecné komunikácie, sociálne byty a dve multifunkčné ihriská. Po povodniach tu kompletne zregulovali sieť miestnych potokov a vybavili ich novým premostením.

Tri kostoly

Obec má tri kostoly a dom smútku. Disponuje aj niekoľkými parkmi a komunitným centrom. Hlavné námestie zdobí súsošie sv. Cyrila a Metoda a striekajúca fontána. „Vyzerá to u nás oveľa krajšie ako pred rokmi, k čomu určite prispeli aj miestni obyvatelia rekonštrukciou svojich rodinných domov,“ podčiarkla Naštová Hladová. Za spoluprácu pri rozvoji pochválila aj obecné zastupiteľstvo.

V Hlinnom chcú najbližšie dobudovať pavilón k materskej škole, pokračovať v rekonštrukcii obecného úradu a pre mladých chcú zriadiť posilňovňu. Na futbalovom štadióne zasa plánujú novú tribúnu.

Fakty o Hlinnom

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1333. V minulosti bola známa liehovarom a kúpeľmi. V Hlinnomdnes dávajú prácu viacerí zamestnávatelia približne 130 dedinčanom. Okrem obecného úradu a čerpacej stanice, sú to spoločnosti spracovávajúce druhotné suroviny, vyrábajúce komponenty pre stoličky a realizujúce kovovýrobu. V Hlinnom žije takmer 1850 obyvateľov, 54 percent z nich je rómskeho pôvodu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM