Zuzana Ročeňová Rôzne

Liečivá voda v novom aquaparku na Šírave: Kúpať sa naozaj nebudeme v hocičom!

Nový Thermal park na Zemplínskej šírave je momentálne v testovacej prevádzke a už čochvíľa by mal byť sprístupnený verejnosti. Situovaný je v rekreačnom stredisku Medvedia hora pri obci Kaluža a ako jediné turistické miesto na Zemplíne sa môže chváliť geotermálnou vodou.

Ilustračný obrázok k článku Liečivá voda v novom aquaparku na Šírave: Kúpať sa naozaj nebudeme v hocičom!
Zdroj: Dnes24.sk

Jedným zo základných impulzov na výstavbu projektu bola existencia geotermálneho vrtu GTH-1. Thermalpark bude využívať na svoju prevádzku geotermálnu vodu pochádzajúcu zo spomínaného vrtu aj ako termálnu vodu na kúpanie a takisto aj ako zdroj tepla na ohrev pitnej vody do ostatných bazénov.

Voda stará tisíce rokov

„Geotermálna voda pochádza z prostredia zvodnených vápencov a dolomitických brekcií a podľa rozborov je balneoterapeutická a stará 6 až 10 tisíc rokov. Na základe fyzikálno-chemickej analýzy, geotermálna voda spĺňa podmienky pre klasifikovanie ako veľmi vysoko mineralizovaná prírodná liečivá voda,“ informovali zo spoločnosti TRR centrum Kaluža.

Prieskumný vrt bol odvŕtaný v roku 2005 na lokalite Kaluža v rekreačnej oblasti Okál a v roku 2012 bol prehĺbený do hĺbky 940,13 metrov. Dosahuje teplotu vody až 40 stupňov Celzia.

Vhodná na reumu aj ekzémy

Dôkladným porovnaním geotermálnej vody z vrtu v Kaluži s vodami z vrtov z neďalekých Sobraneckých kúpeľov je zrejmé, že majú takmer identické zloženie.

„Geotermálna voda z vrtu GTH-1 je svojím fyzikálno-chemickým a rádiologickým zložením podobná prírodnej liečivej vode využívanej v Kúpeľoch Sobrance. Thermalpark Šírava je jediné turistické miesto na Zemplíne, ktoré sa môže pýšiť, že využíva geotermálnu vodu, akú už v 18. storočí používali naši predkovia na kúpeľníctvo,“ ozrejmil prevádzkovateľ Thermal parku TRR centrum Kaluža. Voda je vhodná na liečbu kožných (ekzémy, psoriáza, akné) a reumatických ochorení (reumatoidná artritída – opuchy kĺbov, stuhnutosť svalstva).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM