Kultúra

Literárne dni seniorov v michalovskej knižnici: Milovníci literatúry si prídu na svoje

V priestoroch Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického sa uskutoční tretí ročník Literárnych dní seniorov. Podujatie je určené skôr narodeným Michalovčanom, ktorých spája láska k literatúre.

Ilustračný obrázok k článku Literárne dni seniorov v michalovskej knižnici: Milovníci literatúry si prídu na svoje
Zdroj: TASR

Na ročník Literárnych dní seniorov pozýva verejnosť do svojich priestorov Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického (ZKGZ) v Michalovciach. Uskutočnia sa začiatkom mája tohto roka pri príležitosti 100. výročia narodenia známeho básnika Zemplína Pavla Horova.

Ako informovala Slavomíra Pradová z oddelenia beletrie pre dospelých čitateľov knižnice, pripravované podujatie je určené predovšetkým pre skôr narodených Michalovčanov, ktorých spája láska k literatúre. Otvoria ho v priestoroch ZKGZ v pondelok 5. mája o 9.00 hodine.

Recitačná prehliadka s bohatou účasťou

Literárne dni seniorov nie sú súťažným podujatím, ale skôr recitačnou prehliadkou, ktorá predstavuje tvorbu známych autorov, ale aj poéziu či prózu z pera samotných recitátorov.*** „Prihlášky a vlastné práce je potrebné doručiť do knižnice do 25. apríla,“*** uviedla v tejto súvislosti Pradová.

Podujatie si aj napriek svojej krátkej tradícii získalo mnohých priaznivcov. Každoročne sa na ňom zúčastňuje vyše 50 seniorov. Sú medzi nimi bývalí pedagógovia, ale aj ľudia, ktorí sa živili počas aktívneho života inými povolaniami. Viacerí však vydali vlastné knihy.

Medzi návštevníkmi aj vyše sedemdesiat ročný milovníci literatúry

„Recitačná prehliadka je duchovným obohatením pre našich dôchodcov. Jej prínos vidím aj v tom, že prezentuje ich vlastnú tvorbu, ktorá zostávala dlhé roky odložená v šuplíku," konštatovala Pradová.

Na Literárne dni seniorov sa podľa jej slov chystajú aj v tomto roku ich tradiční účastníci, medzi nimi napríklad 77-ročná, bývalá učiteľka Edita Škultétyová, či Michalovčan Ladislav Ďaďovský. Na sklonku februára tohto roka oslávil spomínaný milovník literatúry svoje 87. narodeniny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM