Rôzne

Lyžiarske stredisko nablízku: Starajú sa oň nadšenci vo svojom voľnom čase

Nemá stáleho zamestnanca a je v prevádzke iba v čase, keď je dostatok prírodného snehu. Tu sú ďalšie podrobnosti o lyžiarskom stredisku obďaleč nás.

Ilustračný obrázok k článku Lyžiarske stredisko nablízku: Starajú sa oň nadšenci vo svojom voľnom čase
Zdroj: TASR

Lyžiarske stredisko v Parihuzovciach v Sninskom okrese je v prevádzke iba v čase, keď je dostatok prírodného snehu aj napriek tomu, že je vybavené zariadením na technické zasnežovanie. „Finančne si to nemôžeme dovoliť, pretože je to náročné na odber elektrickej energie,“ vysvetlil Ján Špitalik, štatutárny zástupca Telovýchovnej jednoty (TJ) Spartak Vihorlat Snina, ktorá stredisko prevádzkuje.

Podľa jeho slov sa s mestom Snina na možnej spolupráci nedohodli, súkromného potenciálneho partnera na spolufinancovanie nenašli. Preto budú aj v tomto roku čakať na prírodný sneh. V stredisku sú dva funkčné vleky. Jeden má dĺžku 800 metrov, druhý 550 metrov. Celková plocha, ktorú má TJ v nájme, predstavuje 22 hektárov.

Skupina 14 nadšencov by ocenila, ak by boli vleky v prevádzke celú zimnú sezónu. Práce v stredisku vykonávajú vo svojom voľnom čase, nie je tu ani stály zamestnanec. Počas leta zrealizovali potrebné údržbové práce. Všetko financujú z príjmov z prevádzky lyžiarskych vlekov. Špitalik tvrdí, že na sezónu sú pripravení.

Minuloročná sezóna bola podľa jeho slov, čo sa týka využiteľnosti vlekov, veľmi nízka. „Zima takmer nebola, boli veľmi slabé snehové podmienky,“ vysvetlil s tým, že v minulosti, keď bola na svahu 70-centimetrová pokrývka prírodného snehu, navštevovalo stredisko aj 400 ľudí denne.

Primátor Sniny Štefan Milovčík uviedol, že navrhne zastupiteľstvu, aby sa možnou spoluprácou s TJ zaoberalo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM