Rôzne

Majú čím upútať: 3 zaujímavosti, ktorými sa môžeme pochváliť v centre Michaloviec

V centre Michaloviec sa nachádza pozoruhodných zaujímavostí naozaj viacero. My sme vybrali tri z nich. Aj s týmto sa v našom meste môžeme popýšiť...

Ilustračný obrázok k článku Majú čím upútať: 3 zaujímavosti, ktorými sa môžeme pochváliť v centre Michaloviec
Zdroj: Dnes24.sk

Dnešná michalovská hlavná ulica – Námestie osloboditeľov – vznikla ešte v stredoveku. Pôvodne išlo o nemeckú ulicu, pomenovanú podľa nemeckých hostí, ktorí Michalovce v tomto období doosídlili. Na tejto ulici môžeme nájsť viacero historických zaujímavostí, pozrite sa spolu s nami bližšie na tri z nich.

Hlava zlatého býka

Stačí zodvihnúť hlavu pri budove Zlatého býka a práve tam ju zbadáte. Kedysi bola táto budova poschodovým hotelom s rovnomenným názvom a s pozlátenou hlavou býka na priečelí. Postavili ju v rokoch 1905 až 1906 a to jeden z najbohatších Michalovčanov – Gabriel Strömpl. V tej dobe to bolo najväčšie a zároveň najreprezenta­tívnejšie zariadenie svojho druhu v celom meste.

Kedysi sa tam nachádzala krčma, kaviareň s cukrárňou, hotelová reštaurácia, veľká sála, ubytovacia časť, nájomné priestory, kancelária, pekná terasa, garáže, autoopravovňa či čerpacia stanica. Vo veľkej sále sa konali rozličné schôdze predstaviteľov mesta a politických strán, resp. spolkov, ale tiež zábavy a plesy. Počas svojej existencie zažila budova i obdobie hodinového hotela, hrali sa tu divadelné ochotnícke predstavenia, prebiehali prvé zasadnutia komunistov po prevzatí moci alebo školenia členov ľudových milícií. Dnešnú podobu objekt získal v roku 2001, po ukončení rekonštrukcie.

Socha Apolóna

Vedľa budovy Zlatého býka sa na západnej strane nachádza historická lekáreň U Apolóna. Zamerali sme sa na historickú sochu, ktorú zbadáte z chodníka. Možno denne prechádzate okolo sochy antického boha na priečelí. Pri najbližšej prechádzke mestom sa na chvíľu zastavte a všimnite, že socha Apolóna je umiestnená vo výklenku fasády lekárne. Na soche antického Apolóna je rok 1918, ale sú k dispozícii pohľadnice, z ktorých je zrejmé, že táto socha stála ešte pred rokom 1918. Podobne ako viaceré výrazné architektonické prvky z hlavnej ulice, aj táto socha bola v uplynulých rokoch kompletne zreštaurovaná.

Úľ na námestí

Oproti budove Zlatého býka na druhej strane námestia stojí za povšimnutie úľ. Nejde o ozajstný úľ, ale o architektonické prvky na priečelí budovy. Úľ môžete vidieť na hlavnom štíte, ďalej reliéfy kováča a kosca medzi oknami. Tento útvar naznačuje to, že pôvodne išlo o bankovú budovu. Nezvyčajný úľ sa nachádza na pamiatkovo chránenej budove, dnes známej ako Dom zdravia. Pôvodná budova bola postavená v 19. storočí. Začiatkom 20. storočia v priestoroch na poschodí sídlila najstaršia michalovská banka. Na prízemí sa nachádzala krčma a rozličné obchodíky.

Okolo roku 1912 jeden z najbohatších a najvplyvnejších Michalovčanov – lekárnik a bankár Bartolomej Czibur – inicioval prestavbu tohto objektu, a to v štýle uhorskej secesie. Budova tak radikálne zmenila svoj vzhľad. Po úpravách tu sídlili rozličné banky, od 50. rokov 20. storočia bola v objekte umiestnená knižnica, dnes celý komplex slúži zdravotníctvu.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Zdroj: Mesto Michalovce.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM