Zuzana Ročeňová Rôzne

Matúš (24) si odnášal takto plné košíky: Otestoval aj lesy pri Londýne, miestni do dubákov kopú!

Tohtoročná hubárska sezóna sa celkom vydarila. Najprv teplo a potom výdatný dážď. To čo sa v našich lesoch ukrýva, prekonáva aj tie najvyššie očakávania skalných či aj náhodných hubárov. Matúš (24) má zbehané nielen naše lokality.

Ilustračný obrázok k článku Matúš (24) si odnášal takto plné košíky: Otestoval aj lesy pri Londýne, miestni do dubákov kopú!
Zdroj: Dnes24.sk

Hubám sa na Zemplíne darí a svoje o tom vie aj mladý Michalovčan Matúš (24), ktorý sa venuje hubárčeniu už od detstva. Ako nám prezradil, skoro každý víkend sa snaží zájsť do lesa a čo to ponachádzať. Tohtoročnú sezónu hodnotí pozitívne a podľa neho ešte zďaleka nekončí.

„Tohtoročná hubárska sezóna začala koncom júla, začiatkom augusta, keď prichádzali dažde a chladnejšie počasie. Počas augusta som chodieval pravidelne do lesa, aj 4 – 5 dní to týždňa. Túto sezónu zatiaľ hodnotím veľmi dobre a počítam s tým, že hríby budú ešte rásť minimálne do konca októbra, ak nie dlhšie.“

Na huby si odskočil aj v Londýne

Matúš na huby chodí už od skorého detstva, kedy navštevoval lesy ešte s rodičmi a starými rodičmi. Dnes už nemá problém chodiť sám, síce občas ešte poblúdi. Medzi lokality, ktoré už stihol prebádať patria lesy v okolí dedín Remetské Hámre, Poruba pod Vihorlatom či širšie okolie Michaloviec a jeho najobľúbenejšou lokalitou je Ruská Bystrá v Sobraneckom okrese.

Ako sa nám pochválil na hríby si zašiel aj v Londýne. „Keď som tam pracoval, tak som si odskočil do lesa. Nazbieral som dubáky, to ktorých inak miestni ľudia kopú.“

Sušené hríby do chutnej polievky

Z húb zbiera najmä tie tradičné a u hubárov aj veľmi obľúbené. „Zbieram väčšinou dubáky, baranie hlavy, kuriatka, hlivu ustricovú, červeňáky, ale tiež kozáky a holubinky.“

Hríby sa u nich doma poväčšine sušia alebo obvárajú a uskladňujú na ďalšie chutné využitie. „Zatiaľ mam nasušených asi šesť päťlitrových fliaš, tridsať sáčkov obvarených hríbov v mrazáku a ešte jednu krabicu sušených dubákov. Bolo toho viac, ale veľa som aj porozdával známym a rodine. “

Huby obľubuje vo veľa jedlách ako napríklad v omáčkach, polievkach i pečené a dopustiť nedá ani na hubovú praženicu. „Najradšej mám ale hríbovú polievku, iba čisté hríby, žiadna zelenina a musí ich byť hlavne veľa,“ prezradil Matúš.

Foto: archív Matúš Berezňanin

Vydarená hubárska sezóna: Matúš (24) si odnášal z lesa takto plné košíky
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM