Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Michalovčan Matej Hlohin (76) má peknú záľubu: Chová holubov, vlastní ich desiatky

Pán Matej Hlohin z Michaloviec nám porozprával s láskou o svojich holuboch, ktorých chovu sa venuje už nemálo rokov. Vlastní ich desiatky.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčan Matej Hlohin (76) má peknú záľubu: Chová holubov, vlastní ich desiatky
10
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Matej Hlohin (76) sa má čím pochváliť. Tomuto Michalovčanovi na dvore nájdete rôzne zvieratá. Najväčšiu pozornosť však venuje svojim obľúbeným holubom.

Desiatky holubov

Michalovčan Matej má desiatky holubov. Chová však aj zajace, sliepky, kozy. Ako však priznal, holuby sú jeho najobľúbenejšie. „Mám približne 60 holubov,“ dodal s tým, že na dôchodku sa vôbec nenudí a jeho voľno mu zaberú zvieratá. V chovateľskej záľube mu nikto nepomáha. O zvieratá sa stará sám. „Dávam im vodu, jedlo, čistím ich miesta a všetko čo potrebujú.“

Holúbky, ako ich on volá, chová podľa jeho slov viac ako 35 rokov. „Sú to veľmi pekné holúbky aj užitočné,“ povedal dôchodca. Jeho láska k týmto vtákom začala však oveľa skôr. Prvýkrát sa stretol s holubmi v detstve. „Holuby sme mali doma, keď som mal ešte len 10 rokov. Bol som len malý chlapec, keď ma to zaujalo,“ opísal Matej.

Domáci miláčikovia

Holuby sa podľa pána Mateja chovajú veľmi ťažko. Aj keď ich chová s radosťou, priznáva, že to nesie so sebou aj finančné náklady. Preňho je to však veľká láska, ktorá je obojstranná. Holuby ho dobre poznajú. „Keď na nich zapískam, ihneď priletia ku mne. Je to taký domáci miláčik.“

Hodnota jedného holuba, z tých, ktorých má, je okolo 50 eur. Preňho majú nielen materiálnu, ale aj emocionálnu hodnotu. Chodieva s nimi aj na výstavy, kde zbiera ceny a má aj nejedno čestné ocenenie. Ako vysvetlil, chovatelia alebo porotcovia posudzujú všetko, oči, sfarbenie, červenú hlavičku, závisí to podľa konkrétneho druhu.

Zvyčajne má na jar aj mladý párik. „Majú potom mladé. Ale mladé sa u mňa veľmi nezdržiavajú, pretože vždy niekto príde, kto ich chce a odkúpi ich odo mňa,“

Veľká radosť

Svoj chov si obohatil pred 10 rokmi, keď si doviezol z Brna ďalšie chovné holuby, ktoré keď lietajú robia podľa jeho opisu kotrmelce. „Tu mám tie svoje holúbky,“ ukázal nám pán Matej s láskou a vzal jedného krásavca do náručia.

„Nemám ich zavreté. Lietajú na voľno, hore, vysoko a potom sa vrátia naspäť,“ opisuje Matej a ukazuje nám niektoré, ktoré by cestu domov našli späť, ale aj také, ktoré sú ťažšie váhou a domov by sa nevrátili. „Mám z nich veľkú radosť,“ dodal na záver tento Michalovčan.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Michalovčan Matej sa mal veru čím pochváliť: Takýchto krásnych holubov choval!
10
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM