Zuzana Ročeňová Rôzne

Michalovčania bojujú s havranmi: Mesto sa ich snaží vytlačiť do okrajových časti

Michalovce zvádzajú neľahký boj s havranmi. Aj napriek tomu, že sa miestnej samospráve podarilo znížiť ich počty, očividne sa im z nášho mesta nechce odísť. Poškodzujú hlavne Park mieru a svojím hlasným škriekaním strpčujú život nejednému Michalovčanovi .

Ilustračný obrázok k článku Michalovčania bojujú s havranmi: Mesto sa ich snaží vytlačiť do okrajových časti
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk

Havran poľný je chráneným živočíchom a mestu Michalovce bola udelená výnimka od Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky. „Uvedenou výnimkou nám bolo povolené rušiť v prirodzenom vývine, ničiť a poškodzovať hniezda chránených druhov vtákov havranov poľných na Ulici kpt. Nálepku v Michalovciach a na uliciach Leningradská, Moskovská, Užhorodská, Murgaša a Okružná,“ uviedla hovorkyňa mesta Michalovce Iveta Palečková.

Počty havranov sa znížili

V parku sú namontované zvukové plašiče a v menšej miere aj optická ochrana. Žiadnym technickým opatrením nie je možné stopercentne dosiahnuť, aby sa havran poľný v parku nezdržiaval. „Naším cieľom je v maximálnej možnej miere dosiahnuť, aby sa minimalizoval jeho vplyv pokiaľ ide o znečisťovanie parku. Z uvedeného dôvodu spolu s plašičmi zabezpečujeme aj zhadzovanie hniezd, ktoré sa javí ako veľmi účinné,“ doplnila hovorkyňa.

„Za obdobie rokov 2009 až 2014 sa nám podarilo znížiť populáciu havranov na polovicu. Časť havranov pravdepodobne mesto opustila a časť ich zahniezdila v iných častiach mesta (ulica – Leningradská, Moskovská, Užhorodská, Murgaša a Okružná,“ prezradila Palečková.

Chcú ich vytlačiť na okraj mesta

Zhadzovanie hniezd sa môže uskutočňovať dovtedy, kým havran nezačne klásť vajíčka do hniezd. Na starosti to majú Technické a záhradnícke služby mesta Michalovce, ktoré zároveň zabezpečujú aj odstraňovanie suchých konárov, ktoré môžu ohroziť návštevníkov parku. Park je po zhodení hniezd okamžite vyčistený od konárov, čím sa obmedzí tvorba nových hniezd, nakoľko sa havranom odstráni stavebný materiál na tvorbu nových hniezd.

„Situáciu v parku monitorujeme a snažíme sa vytlačiť havranov na okraj mesta – lokalita Sobraneckej cesty – izolačná zeleň mesta. Tak isto zabezpečujeme zhadzovanie hniezd aj v iných častiach mesta – ulice Moskovská, Leningradská, Murgaša a Okružná,“ uzavrela Palečková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM