Zuzana Ročeňová Rôzne

Michalovčania strácajú záujem o MHD: Počty cestujúcich klesajú, bude sa škrtať?

Každý z nás určite sem-tam využije prepravu mestskou hromadnou dopravou.Tento spôsob jazdy je pomerne obľúbený v každom väčšom meste. Boli sme zvedaví, ako často ju využívajú ľudia v Michalovciach.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčania strácajú záujem o MHD: Počty cestujúcich klesajú, bude sa škrtať?
Zdroj: Dnes24.sk

Autobusy mestskej hromadnej dopravy v Michalovciach zabezpečuje od roku 2012 spoločnosť D. Z. S – M. K. Trans, s. r. o., a celkovo jazdia na desiatich linkách.

Počty cestujúcich z roka na rok klesajú

Podľa štatistík počet Michalovčanov cestujúcich mestskou dopravou z roka na rok klesá. Kým napríklad ešte v roku 2008 prepravil dopravca vyše 890 tisíc cestujúcich, v roku 2009 to bolo už len 662 tisíc. A ako tomu bolo uplynulý rok? „Na základe predloženého výkazu dopravcu za rok 2012 a kontrolovaných výkonov v roku 2013 bol zaznamenaný pokles cestujúcich na cca 523 000 osôb,“ informovala vedúca odboru výstavby michalovskej radnice Anna Mrázová.

Hoci počet pasažierov v michalovskej MHD klesá, škrty podľa hlavy mesta nehrozia. Ľudia sa tak v súčasnosti nemusia obávať znižovania počtu spojov či zvýšenia cien cestovného. „Je v záujme mesta, aby ľudia túto službu využívali. Počet cestujúcich klesá, je to trend, ktorý registrujeme už dávnejšie. Je to možné všelijako riešiť, ale neprikláňame sa k tomu, aby sme to riešili zvýšením cestovného, ani k znižovaniu počtu spojov, liniek,“ uviedol primátor Viliam Zahorčák .

Tento rok najazdí dopravca viac kilometrov

Samospráva očakáva, že za mestskú autobusovú dopravu v Michalovciach zaplatí tento rok viac. „Dopravca oznámil, že v roku 2014 dôjde k nárastu počtu kilometrických výkonov z dôvodu presťahovania autobusovej stanice z Kostolného námestia do nových priestorov pri železničnej stanici. Nárast kilometrických výkonov má pokryť požiadavku obyvateľov mesta, ale taktiež zabezpečiť dopravnú obsluhu pre cestujúcich z okolitých obcí, prichádzajúcich do mesta,“ informovala Mrázová. Dopravca predpokladá, že od 1. júla do 31. decembra 2014 najazdí približne o 49-tisíc kilometrov viac ako vlani.

Autobusy mestskej dopravy najazdia tento rok viac kilometrov aj pre stavbu okružnej križovatky pred nadjazdom na ceste I/50 a I/18.Po uzatvorení nadjazdu narástol počet prejazdených kilometrov na linkách 1, 3, 6 a 7. Celkový počet najazdených kilometrov počas pracovných dní za jeden deň predstavuje 84 km. Počas štátnych sviatkov, sobôt a nedieľ navýšenie predstavuje 23,5 km. Spolu za jeden mesiac najazdia autobusy o približne 1 966 km viac.

Po uzatvorení úseku Okružná– Špitálska pri stavbe kruhového objazdu dochádzalo na linkách 7, 8, 9, 10, 11 k dennému zvýšeniu najazdených kilometrov o 13 km.Počas štátnych sviatkov, sobôt a nedieľ zvýšenie predstavuje 2 km. Za mesiac je to o 291 kilometrov vi­ac.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM