Ondrej Petričko Rôzne

Michalovčania sú pod drobnohľadom: Na bezpečnosť dohliada 22 kamier

Potlačiť kriminalitu v centrálnej mestskej zóne, ale aj v iných častiach mesta, sa mestským policajtom darí aj vďaka kamerovému systému. V súčasnosti využívajú 22 kamier a zišli by sa aj ďalšie. Momentálne však na to nie sú peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčania sú pod drobnohľadom: Na bezpečnosť dohliada 22 kamier
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Na bezpečnosť Michalovčanov dohliada kamerový systém, ktorý si mestskí policajti pochvaľujú. Pomáha im v každodennej práci. „Kamerový systém mimo toho, že nám v reálnom čase sníma priestor, má aj veľký preventívny význam, vďaka čomu sa nám darí kriminalitu vytláčať z centrálnej mestskej zóny,“ vysvetlil náčelník Mestskej polície (MsP) Dušan Šanta. V súčasnosti zahŕňa 22 kamier. Tá posledná pribudla vlani na ulici kpt. Nálepku a bola zakúpená z dotácie MV SR.

Kameru by potreboval nový cintorín

Zakúpenie nových kamier je finančne náročná záležitosť. „MsP sa v krátkom čase sťahuje do nových priestorov, čo si opäť vyžiada nemalé finančné prostriedky,“ uviedol náčelník. Z tohto dôvodu sa s rozšírením kamerového systému tento rok neráta. Ak by sa však podarilo získať financie z externých zdrojov, tak v prvom rade by mali kamery pribudnúť na novom cintoríne v lokalite Biela hora. „Nachádza sa v okrajovej časti mesta, kde je predpoklad, že bude dochádzať k poškodzovaniu majetku mesta,“ ozrejmil Dušan Šanta.

Kamerový systém je neoceniteľný pomocník mestských policajtov. „Mimo závažnej trestnej činnosti ako sú lúpežné prepadnutia, ublíženia na zdraví, krádeže, ktoré poskytujeme polícii SR najčastejšie riešime priestupky na úseku verejného poriadku.“ Ide hlavne o výtržnosti, alkohol na verejnosti, ale aj majetkové priestupky. Kamerový systém tak v roku 2012 dopomohol odhaliť 330 rôznych porušení, z toho v dvadsiatich prípadoch boli informácie z monitorovacieho a záznamového systému poskytnuté ďalej pre potreby policajného zboru SR.

Novinka sa osvedčila

Ďalším prostriedkom na udržanie poriadku a čistoty v meste je fotopasca. „Zatiaľ disponujeme jednou fotopascou, ktorú používame od októbra 2012 predovšetkým na nepovolené skládky,“ povedal náčelník. Ako doplnil, aj toto zariadenie má pozitívny význam, pretože všetky monitorované miesta sú označené, čím sa značne znížil počet týchto skládok.

Kamerový systém v Michalovciach
3
Galéria
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM