Rôzne

Michalovčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!

Je ich rodným mestom, no napokon to osud zariadil tak, že žijú niekde inde. Na Michalovce však nezanevreli a časom si ešte viac uvedomujú, aké veci späté práve s našim mestom im chýbajú. Na čo sa teda Michalovčania žijúci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa sem vracajú?

Ilustračný obrázok k článku Michalovčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zamzrnutá Šírava

Michalovčania, ktorí pracujú alebo študujú mimo mesta, sa vždy radi potešia pohľadom zamrznutú hladinu zemplínskeho mora. „Tento pohľad ma vie upokojiť, ale aj nabiť energiou. Dokonalé ticho a okolo korýtka,“ opisuje Nikola, ktorá žije už zopár rokov v New Yorku. „Vždy sa veľmi rada poprechádzam pri Šírave. Vyštípe ma mráz a potom sa vrátim domov.“ Rovnaké pocity zdieľa aj Laco pracujúci v Trenčíne. „Najviac sa vždy teším na Šíravu. Je to naše jedinečné, aj keď mnohí ju kritizujú, najmä jej turistické časti, ja mám najradšej tie prírodné. Bez hotelov, búdok, proste len Šíravu.“

Nepreplnené podniky

Janu žijúcu v Bratislave vedia prekraviť prázdnejšie podniky. V porovnaní s Bratislavou si je z čoho vyberať, vždy si má kam sadnúť s priateľmi na kávu a nebijú sa o miesto. „Mám rada naše podniky. Aj keď sú plné, nedá sa to porovnávať s hlavným mestom. Aj keď na Silvestra je to o niečo inom,“ dodáva, že vtedy je v Michalovciach naozaj problém nájsť voľné miesto, pretože všetci sa tam schovávajú pred zimou a čakajú na polnočný ohňostroj.

Tiché vianočné mestečko

S blížiacimi sa sviatkami Vianoc mnohých napadajú už vianočné veci, na ktoré sa doma, v Michalovciach tešia. „Milujem naše tiché vianočné mestečko,“ napadlo hneď Martinu, ktorá pôsobi v Rusku. Podľa nej je to úplna idylka, ktorú občas dotvára melódia hrajúceho stromčeka. „Vianočné nákupy alebo len tak ničnerobenie v meste, rozsvietená výzdoba a ticho. To vo veľkomeste zažijete málokedy,“ pochvaľuje si Michalovce.

Punč a gaštany na námestí

Mnohým sa zbiehajú slinky už na pečené gaštany na námestí. „Sú lacnejšie než v Bratislave a doma mi aj lepšie chutia,“ vraví Peter. Má rád tú atsmoféru, keď ide centrom a v mraze ho hrejú teplé gaštany. Je to preňho klasika, ktorú absolvuje, vždy , keď je počas Vianoc doma. „Teším sa aj na vianočný punč a medovinu. Dokonca vlani mali aj nealkoholické nápoje, ale poviem vám, ten punč poriadne stúpne v mraze do hlavy.“

Kino

Aj keď v Michalovciach nemajú komerčné kiná ako vo veľkých mestách a nepredávajú v ňom pukance, colu a iné pochutiny, ľuďom sa páči. Tradičné kino, ktoré prešlo svojou modernizáciou, majú ľudia radi až na toľko, že niektorí vždy, keď prídu domov do Michaloviec idú do kina. „Naše kino je super. Nikto v ňom nešuští s jedlom, nemľaská, nepočujete praskať chipsy. Mne sa páči, že v našom kine nepredávajú tie zdravé veci a človek sa môže sústrediť na kino,“ priznáva Julo.

Michalovské sánkovačky

Júlia sa teší na zimu. Keďže žije niekoľko rokov v Austrálii, dostať do kolien ju vie obyčajná zima. „Neviem sa dočkať mrazu, snehu, sánkovačky, guľovačky.“ Nepatrí k jediným, ktorí obľubujú michalovskú zimu, aj keď asi nie je výnimočná, pre mnohých je. A to zážitkami. „Teším sa už na sánkovačku na kopcoch pri Šírave. Deti a ja. Škoda, že dospelí sú ostýchaví,“ zasmiala sa Evka. Kopce na sánkovanie v Michalovciach treba hľadať. Kedysi sa deti chodili sánkovať na Hrádok. Dávno. Dnes si radšej vyberú menšie kopce neďaleko Šíravy.

Prechádzka pri Laborci

„Keď sa vraciam domov, teším sa na prechádzku pri Laborci, keďže som v neďalekých bytovkách vyrástla,“ priznala Lenka. Spýtali sa sme sa, či už videla nový ornitilogický chodník, ktorý tam vznikol. „Nie, ale veľmi sa teším na nové lavičky a na to, čo tam spravili.“

Zmrzlina, pizza…

„Keď je vonku teplo teším sa na zmrzlinu na Leninku. A keď je teraz zima, tak sa teším na moju obľúbenú pizzu,“ povedala Mária, ktorá pracuje v neďalekom Prešove. Aj keď nebýva až tak ďaleko, práca jej neumožňuje chodiť domov pravidelne. „Keď prichádzam domov, musím sa vždy stretnúť s priateľmi, a to pri dobrom jedle, ktoré si v rodnom meste lepšie vychutnám, možno aj preto, že už viem, kde čo dobré nájdem.“ Michalovčan Ján sa do Michaloviec tiež teší na jedlo, ale ešte viac na niečo iné. „Na pivo. Nie som alkoholik, ale dobré pivo, v dobrom meste , s dobrými priateľmi, na to sa teším vždy.“

Hádzaná a futbal

Okrem všakovakých dobrôt z domácej kuchyne, prechádzok, ticha a okolia sa priaznivci športu tešia na hádzanú i futbal. „Od mala s otcom chodím na futbal. Fandím nášmu tímu MFK Zemplín,“ povedal Jaroslav. Hráčkam Iuventy fandia Michalovčania aj na diaľku. „Sledujem ako sa dievčatám darí, a keď som doma, ideme na zápas, ak náhodou vtedy hrajú. Treba to podporiť, lebo sú úspešné a reprezentujú naše mesto,“ myslí si Lukáš.

Ticho

Všetky menšie mestá majú svoje veľké čaro. Ticho. Aj keď mnohí, ktorí odišli za prácou do veľkomesta a milujú jeho ruch, sú aj takí, čo sa na ticho Michaloviec tešia. „Ak by som nemusela, nepracovala by som mimo Michaloviec. Vždy sa teším na jeho pokojnú atmosféru a ticho,“ vravela Anna. Ticho si doslova užíva a vychutnáva prechádzakmi centrom, ale aj bočnými uličkami. V takomto meste je podľa nej okrem ticha aj väčšia bezpečnosť. „Ja sa tu cítim bezpečnejšie než v Bratislave,“ povedala.

Môže vás zaujímať:

V metropole Zemplína vzniká niečo pozoruhodné: Michalovčania, budeme mať novú oddychovú zónu :-) FOTO

Rozporuplné reakcie Michalovčanov na amerického Santu s kamiónom: Kto mu sadne na kolená?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM